1,5 miljoen euro voor onderzoek naar hersentumoren

Bas van Nimwegen (DGK), Frank Nijsen (UMCU) en Raymond Schiffelers (UMCU) krijgen samen 1,5 miljoen euro van STW/NWO voor onderzoek naar de behandeling van hersentumoren. Eerst bij honden en katten met een hersentumor en in de toekomst hopelijk ook bij mensen.

Het onderzoek van Bas van Nimwegen en Frank Nijsen ontwikkelt een nieuwe therapie voor honden en katten met hersentumoren. Bij deze minimaal invasieve therapie worden radioactieve 'holmiummicrosferen' in de hersentumor geïnjecteerd via een beeldgestuurde naald (CT/MRI). "We spuiten een zeer hoge radioactieve dosis lokaal in de tumor, waarbij het omliggende weefsel wordt gespaard", legt Van Nimwegen uit.

Radioactieve bolletjes worden in de tumor geïnjecteerd om de tumor van binnenuit te vernietigen.

In de toekomst ook bij mensen

Het onderzoek is multidisciplinair en sterk translationeel. "Een belangrijk deel van het onderzoek voeren we uit bij patiënten van diergeneeskunde: honden en katten met hersentumoren. Honden en katen hebben vergelijkbare tumoren en symptomen als humane patiënten. Met deze nieuwe therapie kunnen we dierpatiënten behandelen die daarbij ook model staan voor dezelfde behandeling bij humane patiënten in de nabije toekomst."

De subsidie biedt onder meer ruimte voor twee PhDs, twee analisten, de ontwikkeling van het toedieningssysteem en 80.000 euro voor de behandeling van veterinaire patiënten.

Behandeling na chirurgie

Het project van Raymond Schiffelers onderzoekt onder meer de toepassing van 'holmiummicrosferen' voor de behandeling van het tumorbed na chirurgische verwijdering van hersentumoren.

Consortium

Het onderzoek is een consortium van de faculteit Diergeneeskunde, het UMC Utrecht, de TU Delft, TU Twente en de bedrijven Quirem Medical en Enceladus. Dit kwam tot stand door jarenlange samenwerking tussen de drie onderzoekers. De humaan-preklinische projecten worden begeleid door de neurochirurgen Pierre Robe en Marike Broekman (UMC Utrecht).
 

  • Nijsen en Van Nimwegen ontvingen een subsidie van STW/NWO van 883.000 euro voor hun aanvraag: 'Image-guided treatment of brain malignancies with radioactive holmium microspheres'. 
  • Schiffelers kreeg 590.000 euro van KWF-STW voor zijn aanvraag: 'Targeting the Glioblastoma Micro-Environment'.