Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht
(pre)master orthopedagogiek / maatschappelijke opvoedingsvraagstukken

Wil je een master doen in de richting van de Pedagogiek / Pedagogische wetenschappen, dan biedt de Universiteit Utrecht meerdere mogelijkheden:
 

 1. Eenjarige master Clinical Child, Family and Education Studies 
  (Orthopedagogiek) 
 2. Eenjarige master Youth, Education and Society 
  (Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken)
 3. Hbo-premasterprogramma Clinical Child, Family and Education Studies
 4. Hbo-premasterprogramma Youth, Education and Society

De masterprogramma's Clinical Child, Family and Education Studies (Orthopedagogiek) en Youth, Education and Society (Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken) worden in het Engels aangeboden. Zo word je goed voorbereid op een internationale arbeidsmarkt en een steeds meer transnationaal geörienteerd beroepsveld, terwijl het wél mogelijk blijft om individuele onderdelen zoals de stage en de masterscriptie in het Nederlands te doen.

Geïnteresseerd in deze programma's? Laat je gegevens achter voor een uitnodiging voor onze Master's Open Day in februari 2022!

Pedagogiek masterprogramma's aan de Universiteit Utrecht
(pre)master orthopedagogiek Utrecht
Clinical Child, Family and Education Studies (Orthopedagogiek)

De master Clinical Child, Family and Education Studies (Orthopedagogiek) richt zich specifiek op de zorgbehoeften van kinderen en adolescenten wanneer zich problemen in de opvoeding of ontwikkeling voordoen en bereidt je voor op werk in de zorgverlening vanuit transnationaal perspectief, of als basis-orthopedagoog. 

(pre)master maatschappelijke opvoedingsvraagstukken Utrecht
Youth, Education and Society (Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken)

Het programma Youth, Education and Society (Maatschappelijke Opvoedingsvraag- stukken) leidt je op om pedagogiek te verbinden met maatschappelijke vraagstukken zoals sociale ongelijkheid en armoede, maar ook culturele diversiteit en polarisatie. Je leert vanuit pedagogische kennis bij te dragen aan werkvelden als jeugbeleid, internationale humanitaire samenwerking en onderwijs.

hbo premaster orthopedagogiek / maatschappelijke opvoedingsvraagstukken
Hbo-premasterprogramma's

De masters Clinical Child, Family and Education Studies (Orthopedagogiek) en Youth, Education and Society (Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken) verzorgen elk een zogeheten premasterprogramma, waarbinnen studenten met een hbo-vooropleiding zich in relatief korte tijd kunnen voorbereiden op de master. Zie voor meer informatie op de premaster-pagina van Clinical Child, Family and Education Studies of de premaster-pagina van Youth, Education and Society

Naast de bovengenoemde 1-jarige masterprogramma's zijn onderstaande masterprogramma's wellicht ook interessant als je een pedagogische opleiding hebt;

 1. Development and Socialisation in Childhood and Adolescence (2-jarig)
 2. Educational Sciences: Learning in Interaction (research) (2-jarig)
 3. Educational Sciences (voorheen Onderwijswetenschappen) (1-jarig)
 4. Youth Studies (1-jarig)

 

Waarom een master aan de Universiteit Utrecht?

De Universiteit Utrecht wordt gezien als een van Europa's meest vooraanstaande universiteiten vanwege de kwaliteit van ons onderwijs en vanwege het innovatieve onderzoek dat UU-onderzoekers door de jaren heen hebben verricht. Deze hoge waardering blijkt ook uit de internationale rankings: de Shanghai Ranking (2019) beoordeelt de Universiteit Utrecht bijvoorbeeld als de beste universiteit van Nederland, en de Times Higher Education Ranking (2020) plaatst ons als 75e van de wereld. Zie voor een uitgebreider overzicht van beoordelingen ook de volgende pagina over de UU in de rankings.