Stappenplan voor je masterkeuze

Met een (bachelor)diploma op zak sta je voor een nieuwe keuze: ga je doorstuderen en een masterprogramma beginnen? Het kiezen van een master valt niet altijd mee. Ben je op zoek naar een master, maar weet je niet precies bij jou past? Twijfel je óf je wel een master wilt doen? Het onderzoeken hiervan bestaat uit vier stappen: oriënteren, verkennen, verdiepen en beslissen.

Stap 1: Oriënteren

In de oriënterende fase ga je kijken welke masters eventueel aansluiten op jouw interesses en capaciteiten. Welke vakken vond je tijdens je bachelor het leukst en gingen je het beste af? Kijk welke masteropleidingen daarbij aansluiten. Daarnaast is het goed om jezelf af te vragen waarom je een master wilt doen en wat je drijfveren zijn. Wil je je bijvoorbeeld specialiseren, verder ontwikkelen als onderzoeker, les gaan geven in je vakgebied of een promotietraject starten?

Masterprogramma's
Pre-masterprogramma's
Masterdag UU

Stap 2: Ga op verkenning

Als je weet welke richting je op wilt, kun je beginnen met het verkennen van aansluitende masteropleidingen. Bezoek een Master Open Dag en vergelijk je favoriete masterprogramma’s met elkaar.

Master Open Dag
Master posters

Stap 3: Verdiepen

Nu je een beter beeld hebt van de masterprogramma’s, kun je ze vergelijken op punten die jij belangrijk vindt. Stel vragen aan huidige studenten of neem contact op met een programma voor specifieke vragen. Zo krijg je een beter beeld van de opleiding. Studeer je aan de UU? Dan is er ook studiekeuzebegeleiding in de vorm van workshops en een afspraak met de loopbaancoach.

 

Chat met een student
4 studenten die aan het studeren zijn

Stap 4: Maak een keuze

Heb je genoeg informatie verzameld om een keuze te maken? Dan kun je een verzoek tot inschrijving doen.

Begin aanmeldprocedure