Op 1 september 2023 wordt de Wet Studiefinanciering (WSF 2000) op diverse onderdelen gewijzigd. De bekendste wijzigingen zijn:
- De invoering van de basisbeurs per 1 september 2023.
- Meer studenten kunnen een aanvullende beurs ontvangen. Ze kunnen deze beurs krijgen als hun ouders tot ongeveer € 70.000 verdienen. Dat was € 53.900.
Krijg ik een basisbeurs?
Alle studenten in het hoger onderwijs (hbo en universiteit), die vanaf studiejaar 2023-2024 recht hebben op een prestatiebeurs, ontvangen per 1-9-2023 een basisbeurs (thuis- of uitwonend). Dit geldt voor alle studenten die vanaf studiejaar 2023-2024 voor de eerste keer met studiefinanciering gaan studeren. En het geldt ook voor de huidige studenten.
Of je nog recht hebt op één of meer maanden prestatiebeurs per 1-9-2023, kun je zelf uitrekenen:
- Ga naar MijnDUO
- Klik bij Mijn producten op Details
- Scroll naar beneden en je ziet de volgende informatie:
Tabel Resterende studiefinanciering
Vanaf de geselecteerde maand en op basis van de opleiding in de geselecteerde maand.
Einddiploma diplomatermijn | 31-08-2028 |
Resterende maanden prestatiebeurs | 9 |
Resterende maanden reisvoorziening | 33 |
Resterende maanden lening | 45 |
Een rekenvoorbeeld:
Een student ziet dit overzicht in mei 2023. De student rekent uit dat hij/zij tot en met de maand januari 2024 prestatiebeurs heeft. En dat betekent dat deze student van september 2023 tot en met januari 2024 een basisbeurs ontvangt.
Krijgt een hbo student die een wo-master van 2 jaar of meer gaat volgen nog basisbeurs?
Een hbo student kan nagaan of er nog recht is op basisbeurs op het moment dat de student staat ingeschreven voor de vervolgopleiding (een wo-master van 2 jaar of meer). Voor deze student wordt dit pas duidelijk in september 2023.
Studiefinanciering stopzetten en zo maanden uitsparen?
Op sociale media vind je veel berichten om nu tijdelijk de studiefinanciering en OV-kaart stop te zetten tot begin september 2023. Dit heeft alleen zin als je nog maanden prestatiebeurs over hebt (zie hierboven) en als je op een andere manier je studie- en levensonderhoudskosten kunt betalen. Er zitten nog meer haken en ogen aan het stopzetten. Studentbestuurders van studentenorganisaties die een bestuursbeurs ontvangen, mogen de studiefinanciering en OV-kaart niet stopzetten.
Als je studievertraging oploopt in de periode dat je geen studiefinanciering en OV-kaart hebt, kom je niet in aanmerking voor financiële compensatie hiervan.
uo heeft ook enkele tips en waarschuwingen.
Meer informatie?
Voor achtergrondinformatie over de invoering van de basisbeurs en andere plannen, ga je naar:
DUO: Kabinetsplannen (DUO houdt hier de stand van zaken bij)
Het officiële wetsvoorstel: Wetsvoorstel herinvoering basisbeurs