Aanmeldprocedure

Ben je eruit welk masterprogramma je wil gaan volgen? Dan is het tijd om de aanmeldprocedure te starten.

Informatie over de specifieke aanmeldprocedure, toelatingseisen en benodigde documenten vind je op de pagina van jouw master onder 'Toelating en aanmelden' of 'Admission and application'.

Wanneer aanmelden?

Voor veel masterprogramma’s geldt een doorlopende toelatingsprocedure: ieder verzoek tot inschrijving wordt in behandeling genomen zodra het dossier compleet is. Tot wanneer je je kunt aanmelden hangt af van het programma. Wacht niet te lang met aanmelden! Het kan immers gebeuren dat je nog zaken tegenkomt die extra tijd vergen. Als je dossier niet tijdig compleet is, kan je aanmelding niet in behandeling worden genomen.

Als je twijfelt of je op tijd klaar ben met je bachelor kun je je toch alvast aanmelden. Als het nodig is, kun je de start van je masterprogramma uitstellen tot de volgende startdatum.

Premasters

Voldoe je niet aan de toelatingseisen die het masterprogramma stelt, dan kun je in sommige gevallen een premaster doen. Kijk op de pagina van jouw master voor meer informatie. Let op: studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding komen in beginsel niet in aanmerking voor een premasterprogramma. De toelatingscommissie van het programma bepaalt of je toelaatbaar bent en hoe jouw premaster eruit ziet. Een premaster is samengesteld voor een specifiek masterprogramma. Je ontvangt dus geen universitair bachelordiploma en hebt ook niet zonder meer toegang tot andere masterprogramma’s.

Doorstroomtrajecten met Hogeschool Utrecht

Volg je nu een opleiding aan Hogeschool Utrecht? Dan kun je soms een premaster doen in de minor-ruimte van je hbo-opleiding. Daardoor kun je met je hbo-bachelor toch direct starten met het masterprogramma aan de Universiteit Utrecht. Voor een aantal Engelstalige en tweejarige masterprogramma’s, is toelating mogelijk via een assessment. Zie voor meer informatie over beide trajecten de website van Hogeschool Utrecht.