Ons onderwijs

De Universiteit Utrecht (UU) werkt constant aan beter onderwijs met gedreven docenten en ambitieuze studenten.  Op deze pagina vind je meer informatie over ons onderwijs en onze masterprogramma's.

Onderwijs

Als student aan de Universiteit Utrecht krijg je alle gelegenheid om je ambities en talenten optimaal te ontwikkelen. Op de Universiteit Utrecht volg je interactief en kleinschalig onderwijs. Je leert kritisch te denken, je eigen mening te vormen en discussies te voeren over de opgegeven stof. Gedreven docenten begeleiden jou in je leerproces en dragen actief bij aan de verbetering van het onderwijs. Zo zorgen we ervoor dat studenten en docenten samenwerken om elkaars kennis te verbreden het onderwijs te verbeteren. Op haar beurt vraag de Universiteit Utrecht van jou betrokkenheid, inzet en ambitie om het beste uit jezelf te halen.

Masterprogramma

Een masterprogramma duurt één, twee of drie jaar. Alle opleidingen voldoen aan strenge kwaliteitseisen en bieden activerend onderwijs en goede begeleiding. Mede hierdoor kent het Utrechtse onderwijs het hoogste studiesucces van alle Nederlandse universiteiten.

Je sluit de masterfase af met een masterdiploma: Master of Arts (MA), Master of Science (MSc) of Master of Laws (LLM). Als je opzoek bent naar meer uitdaging naast je studie, kan je deelnemen aan een van onze honoursprogramma’s.

Onderzoek

De universiteit biedt een uitdagend studieklimaat waarbij onderzoek en onderwijs nauw met elkaar zijn verbonden. Als student krijg je les van vooraanstaande onderzoekers in het vakgebied van jouw opleiding. Tijdens je hele studie ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden. Zo kom je volop in aanraking met actuele wetenschappelijke theorieën. Bovendien kun je in onderzoekstages en onderzoeksmasters zelf een bijdrage leveren aan het onderzoek.

Begeleiding

Door je studieloopbaan heen zal je voor verschillende keuzes komen te staan. Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen waar je interesses liggen en wat je hiermee wilt doen. Daarom biedt de Universiteit Utrecht verschillende vormen van begeleiding om jou te ondersteunen in je studieproces. Lees hier meer over studentbegeleiding.

Internationale leeromgeving

Studenten samen in gesprek.

Ruim de helft van de masterprogramma’s heeft Engels als voertaal – zij trekken jaarlijks buitenlandse studenten uit 110 verschillende landen aan. Regelmatig komen topdocenten uit het buitenland naar Utrecht om studenten te onderwijzen. Daardoor ontstaat er ook voor jou als Nederlandse student een inspirerende internationale leeromgeving.

Studeren in het buitenland

Als je je grenzen wil verleggen, ben je bij de Universiteit Utrecht aan het juiste adres. Je kunt ondersteuning krijgen als je wilt studeren in het buitenland. Daarnaast kent de universiteit veel uitwisselingsmogelijkheden voor studenten.