Woonruimte

Bij een verhuizing komt veel kijken. Daarom vind je op deze pagina alles wat je nodig hebt om een woning te vinden én een checklist alles wat je moet regelen tijdens je verhuizing.

  Student kijkt naar zijn computerscherm.

  Woonruimte vinden

  Utrecht is een van de populairste studentensteden. Omdat huurders vaak zelf een nieuwe huisgenoot mogen zoeken is de concurentie voor een kamer in Utrecht groot. Laat daarom zo veel mogelijk mensen weten dat je op zoek bent naar een kamer, verspreid je kansen, en overweeg ook te reageren op minder populaire locaties.

  Woningcorporaties en jongerenhuisvesters:

  • SSH: SSH verhuurt woonruimte op basis van inschrijftijd: hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans je maakt op een uitnodiging voor een hospiteeravond. Inschrijven kan vanaf 16 jaar. De SSH heeft een divers aanbod: kamers in grote complexen, in stadspanden en studio's.
  • Socius: Als jongerenhuisvester biedt Socius meerdere woonprojecten in Utrecht waar je een gemeenschap vormt met bijzondere doelgroepen. Om in aanmerking te komen doorloop je een aanmeld- en selectieprocedure.
  • Woningnet: Als je van plan bent langer in de regio Utrecht te blijven, kun je je inschrijven bij Woningnet. Hier kan je reageren op woningen van diverse corporaties zoals Jebber, Mitros en Portaal. De gemiddelde wachttijd is langer dan 10 jaar. Woningnet biedt ook lotingwoningen.

  Commerciële organisaties en bureaus

  De huurprijzen en bijkomende kosten van commerciële bureaus kunnen hoog oplopen. Ga niet met de eerste de besten in zee. Vergelijk er een paar en blijf kritisch. Heb je vragen over jouw rechten en plichten als huurder, of over een eerlijke huurprijs? Neem dan contact op met Vidus Utrecht of het Huurteam.

  Checklist bij verhuizen

  • Het is belangrijk dat je je inschrijft op je officiële woonadres. Geef daarom op tijd je adreswijziging door aan de gemeente.
  • Geef je adreswijziging ook door aan je universiteit en andere instanties. 
  • Sluit een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je kamer tegen diefstal, brand of andere schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële gevolgen van de schade die jij bij iemand anders veroorzaakt.
  • Maak eventueel gebruik van de Verhuisservice van PostNL.
  • Schrijf je in bij een huis- en tandarts bij jou in de buurt.
  Twee studenten eten samen in hun studentenkamer.