Worden er aan de talkshowtafels wel de juiste onderwerpen besproken?

Geert Buelens bij Dit is de dag

Het schilderij Meisje met de parel. Bron: Johannes Vermeer, Mauritshuis, via Wikimedia Commons

De afgelopen tijd is Europa het toneel van verschillende klimaatacties. De meest recente in Nederland vond plaats in het Mauritshuis, waar een activist zich vastplakte aan de glasplaat die het schilderij Meisje met de parel beschermt, terwijl een ander er rode vloeistof overheen gooide. Hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde Geert Buelens, expert op het gebied van klimaatgeschiedenis en activisme, was te gast bij Dit is de dag om over klimaatacties te praten.

Talkshowtafels en activisme

Op 25 oktober lijmde een activist zich ook vast aan de praattafel van de talkshow Jinek. Op sociale en in traditionele media maakte deze actie veel los. De vraag hoe ver je als een activist eigenlijk mag gaan, brandde op veel lippen. Volgens Buelens is dit echter niet de discussie die we zouden moeten voeren.

We moeten juist kijken naar het punt dat de activisten maken, betoogt Buelens. “De vraag is of er aan de talkshowtafels de juiste onderwerpen worden besproken, en blijkbaar is er een shockeffect nodig om dat punt bespreekbaar te maken.”

Buelens legt uit dat veel van de dingen die wij vandaag de dag voor lief nemen, ook zijn bereikt door acties van activisten die de orde verstoorden. Hij ziet de actie bij Jinek dan ook in dit licht. “Het past niet bij wat je geacht wordt te doen aan zo’n tafel, en daarmee valt het buiten de norm. Dat is vaak een manier om dingen aan de orde te stellen.”

Globale gevolgen

En dan is er nog een reden waarom actie nodig is, zegt Buelens. “Er is nog altijd een cruciale kennisachterstand. Mensen weten dat er klimaatopwarming is, maar ze zijn nog niet op de hoogte van de samenhang van de mondiale ongelijkheid en de klimaatproblematiek.”

Buelens ziet bij het creëren van dit bewustzijn een duidelijke taak voor talkshows en soortgelijke media. “Iedereen die een verantwoordelijkheid heeft, van de universiteit tot de media, moet een versnelling hoger om de samenhang van voedsel- en ziekteproblematiek met het klimaat helder te presenteren.”