Waardoor zijn Telegrambedreigingen mogelijk?

Tim de Winkel bij EenVandaag

Telegram app © iStockphoto.com/stockcam
© iStockphoto.com/stockcam

De Volkskrant ontdekte onlangs dat lokale Forum voor Democratie-politici lid zijn van de Telegramgroep ‘FVD-geluiden’. Leden van deze groep delen privégegevens van politici en roepen op tot geweld. “Hunting season is open”, klonk het over Volt-kamerlid Nilüfer Gündoğan, waarna ze vele doodsbedreigingen ontving. Bij EenVandaag legde onderzoeker Tim de Winkel uit waarom Telegram zo populair is bij dit soort groeperingen.

De technologie van Telegram

De voorwaarden van Telegram zijn anders dan die van andere communicatieplatforms. “De technologie van Telegram waarborgt de privacy van zijn gebruikers”, zegt De Winkel. Het platform weigert bijvoorbeeld om overheden toegang te geven tot versleutelde berichten en om te censureren. “Tegelijkertijd kun je op Telegram gigantisch grote chatgroepen vormen.”

Misschien een verbod op Telegram?

Eind vorig jaar blokkeerde het Openbaar Ministerie al twee Telegramgroepen van complotdenkers en in Duitsland wordt er gedacht over een totaalverbod op Telegram. De Winkel reageert: “Niets houdt mensen tegen om naar andere vergelijkbare apps te gaan.” Wel ziet hij ruimte om een voorbeeld te stellen voor andere grote apps, om deze te dwingen om anders om te gaan met online haat en criminaliteit. Een verbod zal er echter niet snel komen, wel komt er dit jaar een wet die het verbiedt om andermans privégegevens openbaar te maken. De straf kan oplopen tot één jaar gevangenisstraf.