“Thatchers ‘volkskapitalisme’ is valse belofte gebleken”

Rutger Claassen in De Groene Amsterdammer

© iStockphoto.com
© iStockphoto.com

In de jaren negentig vierde het neoliberalisme hoogtij en lanceerden conservatieve politici als Margaret Thatcher en George W. Bush termen als ‘volkskapitalisme’ en de ‘ownership society’ – iedereen kon het op eigen kracht, zeiden ze. De Groene Amsterdammer maakt twee decennia later de balans op en ontdekt dat er weinig terecht is gekomen van de neoliberale beloften. De vermogensongelijkheid neemt nog steeds in een rap tempo toe, en dat is geen natuurwet legt hoogleraar Politieke filosofie en economische ethiek Rutger Claassen uit.

Politiek beleid

De tijden zijn wellicht veranderd, zelfs de VVD spreekt tegenwoordig van doorgeslagen neoliberalisme, maar in het artikel ‘Zeventien miljoen kapitalisten’ is te lezen dat de gevolgen van het neoliberale beleid van de jaren negentig vandaag de dag pijnlijk zichtbaar zijn. “Kapitaal maakt grotere sprongen dan arbeid”, zegt Claassen. “Dat in de laatste twee decennia de rijksten rijker zijn geworden is geen natuurwet, maar wordt gedreven door politiek beleid.”

Beleggen en aandelen

In tijden van financiële onzekerheid proberen veelal jonge mensen hun kapitaal te vergroten op de aandelenmarkt, maar dat is een onzeker speelveld en de successen zijn beperkt. “Als ‘geld maakt geld’ de formule is, dan zullen degenen die met het meeste geld beginnen ook het meeste geld verdienen”, verklaart Claassen. “De grootste vermogens halen inderdaad een hoger rendement. Natuurlijk zijn er kruimelwinsten voor de kleine huishouders, maar de grote winsten komen bij de welgestelden.”
 

Meer informatie
Lees het hele artikel