"Seksuele voorlichting is in Nederland niet zo neutraal als we denken"

Seksuele voorlichting © iStockphoto.com/LisaValder
Seksuele voorlichting © iStockphoto.com/LisaValder

Jelle Wiering (Religiewetenschap) stelt op de websites van Kennislink (14 september), VICE (2 oktober) en bij dr Kelder en Co (19 september) dat de Nederlandse seksuele voorlichting alle verantwoordelijkheid bij meisjes legt.

Jelle Wiering
Jelle Wiering

"In lessen over seksuele voorlichting staat centraal dat meisjes hun grenzen moeten bepalen. Jongens moeten vooral niet te opdringerig zijn en niet over de grenzen van het meisje heen gaan. Jongeren leren dus dat seks iets is waar vrouwen over moeten nadenken. Meisjes moeten actief hun grenzen bepalen en jongens moeten vooral luisteren en afwachten."

Onttrekken aan verantwoordelijkheden

"De consequentie is dat het voor mannen veel moeilijker is om het gesprek over seks aan te gaan, maar ook dat het voor hen gemakkelijker wordt om zich te onttrekken aan verantwoordelijkheden. We vinden het heel normaal dat vrouwen de pil slikken, terwijl dat een veel grotere inbreuk is op hun lichaam dan een condoom voor mannen.”

Jelle Wiering

Jelle is docent bij het departement Filosofie en Religiewetenschap. Zijn onderzoek richt zich op seculariteit, seksualiteit en religie.