Het klimaatprobleem is meer dan een discussie over energie

Protestmars klimaatverandering © iStockphoto.com/LeoPatrizi
Protestmars klimaatverandering © iStockphoto.com/LeoPatrizi

Niet de aanhoudende desinformatie en vertragingsmanoeuvres van fossiele bedrijven, maar de ideologische dogma’s van klimaatactivisten vormen op dit moment de grootste hindernis voor een effectief milieubeleid, zo stelt wetenschapsfilosoof Maarten Boudry. Professor Moderne Nederlandse Letterkunde Geert Buelens is het hier niet mee eens, en schrijft voor Apache een kritische analyse van het nieuwste boek van Boudry.

Prof. dr. Geert Buelens
Prof. dr. Geert Buelens

Technologie als oplossing

“Eerst het goede nieuws,” begint Buelens. “Boudry is geen klimaatontkenner.” De wetenschapsfilosoof neemt de klimaatcrisis serieus en is oprecht op zoek naar oplossingen. Boudry zoekt deze oplossingen echter in de technologie, die we volgens hem te danken hebben aan ‘wetenschappers, ingenieurs en economen’, niet aan de doemdenkers uit de milieubeweging die zich volgens hem weinig aantrokken van de realiteit. “Boudry is slim genoeg om geen volstrekte karikatuur te maken van zijn tegenstanders,” legt Buelens uit. De doemdenkers waren volgens Boudry oprecht bezorgd om te toestand van de wereld en geloofden rotsvast dat we op een catastrofe afstevenden. Buelens: “Dat die catastrofe zich vooralsnog niet (helemaal) heeft voltrokken, is voor Boudry echter het ultieme bewijs dat ze zich vergisten.”

Kop in het zand

Boudry belooft de lezer duidelijk te maken waarom het klimaat niet naar de knoppen gaat, maar maakt deze belofte volgens Buelens allerminst waar. Buelens: “Door zijn reductie van het klimaatprobleem tot een discussie over energie, negeert hij de ontwikkelingen die afzonderlijk misschien nog wel controleerbaar lijken, maar die door hoe ze op elkaar inwerken een systeemcrisis kunnen veroorzaken.” Volgens Buelens komt de door Boudry toegejuichte exploitatie van de planeet neer op de exploitatie van de zwakste en meest kwetsbare bewoners. “Zijn versie van ‘het hoofd koel houden’ komt ook in dat opzicht neer op ‘de kop in het zand steken’.”