Appy Sluijs presentator Tv-programma Code Rood

Micropaleontoloog en klimaatwetenschapper Appy Sluijs is presentator van het Tv-programma Code Rood en speelde een rol in de ontwikkeling. Het programma laat aan de hand van de vier seizoenen zien hoe klimaatverandering het Nederlandse klimaat beïnvloedt en verandert.

Foto: KRO-NCRV

Appy, hoe word je naast onderzoeker ook Tv-presentator?
Het is net als met het ministerschap: je wordt gevraagd. In dit geval hadden de makers van Tuvalu Media een filmpje van mij gezien dat we hadden gemaakt voor de ice-breaker van een groot congres dat we organiseerden in Utrecht. Daarin blies ik zittend in een rubberbootje met op de achtergrond een ondergelopen Domtoren en Van Unnikgebouw de ene frase na de andere van mijn lippen. Dat doet het blijkbaar. Ik werd in januari gebeld en heb vanaf toen een adviserende rol gespeeld over de inhoud en de te betrekken collega’s, teksten geredigeerd, en ja, inderdaad een paar dagen in de green screen studio gestaan.

Wat doen jullie in dit programma anders dan hoe er meestal over klimaatverandering wordt gecommuniceerd?
We willen in dit programma breken met traditionele toon van klimaatcommunicatie op de televisie. Wetenschappers zijn gewend om heel neutraal te zijn in hun communicatie, om feiten te presenteren. Op tv is het geluid erg vaak alarmistisch en dramatisch. Dat spreekt een bepaald publiek aan maar we kunnen veel meer mensen bereiken als we wat meer variëren. We moeten in onze communicatie veel beter aansluiten op specifieke groepen. In dit programma brengen we serieuze items over klimaatverandering op een lollige en enigszins sarcastische manier. Ik denk dat niemand naar het programma kan kijken zonder tenminste een keer hardop te lachen. En humor werkt in Nederland altijd. Met behoud van feiten, uiteraard.

Hoe breng je humor in zo’n serieus onderwerp?
Ik maak als presentator af en toe een hele slechte grap en er zit allemaal gekkigheid in en tussen de items. Maar de onderwerpen die langskomen zijn dan weer serieus. We denken dat door de humor sommige kijkers meer open staan voor de serieuze boodschap die we brengen.

Green screen beeld van Appy Sluijs naast een insect
Foto: KRO-NCRV

Wat is die boodschap?
Nou, uiteraard dat het klimaat in Nederland echt verandert, dat we dat inmiddels duidelijk merken. In vergelijking met vijf tot tien jaar geleden kunnen we nu veel beter zeggen dat sommige aspecten die we in het weer, in de biologie of in het landschap zien echt deels worden veroorzaakt door klimaatverandering. Dat is omdat de klimaatverandering sterker is geworden maar ook omdat de klimaatwetenschap nu veel beter in staat is om die aspecten aan klimaatverandering toe te wijzen. Die attributie is ontzettend belangrijk voor de publieke discussie.
Maar in het programma zit ook hoop. Er zijn overal initiatieven om klimaatverandering tegen te gaan, van burgers en ondernemers, om zelfbewuster om te gaan met CO2-uitstoot van producten en om mensen bewust te maken van hun CO2-uitstoot.

De uitzendingen zijn geweest. Wat voor reacties heb je gekregen?
Heel veel leuke reacties. Verschillende collega’s vroegen me hoe ik dat voor elkaar had gekregen (in een rubberbootje zitten, filmpje maken en op Youtube zetten). Maar de meeste reacties zijn toch dat ze het programma heel leuk vinden. En dat is precies wat we hoopten.