Anne+: Nederlandse queer film wereldwijd op Netflix

Linda Duits bij NOS

ANNE+ The Film | Official Trailer | Netflix

De Nederlandse film Anne+, een vervolg op de gelijknamige serie, is vanaf nu wereldwijd te zien op Netflix. De film draait om het hoofdpersonage Anne, een jonge queer vrouw, en haar vriendengroep. Mediawetenschapper Linda Duits vertelt NOS waarom representatie in dit soort films zo belangrijk is.

Aandacht van Netflix voor Anne+

De serie die aan de film voorafging werd aanvankelijk uitgezonden op YouTube, als onderdeel van BNNVARA. Anne+ bleek een doorslaand succes, iets wat Duits niet verbaasde. "Lhbtq-representatie staat in de belangstelling", zegt ze. "Dat heeft te maken met het verhoogd activisme in de samenleving. We zien een opleving van het feminisme en antiracisme, die bewegingen zetten sterk in op identiteit. Dit onderwerp hoort er ook bij." Anne+ had ook de interesse van streamingdienst Netflix gewekt en het tweede seizoen verscheen exclusief op het platform, net als de film nu na de succesvolle bioscooprelease.

Positieve representatie in Anne+

Anne+ is door velen geprezen voor het positieve en realistische beeld dat de serie en film geven van de lhbtq+-gemeenschap. Deze representatie is nog steeds erg van belang, zegt Duits. "Als jouw identiteit nooit getoond wordt in films en series, dan voelt dat als miskenning. Het kan de deur zelfs openzetten naar geweld, want je wijkt af van wat mensen dagelijks te zien krijgen", legt ze uit. "Representatie doet iets met hoe mensen in het echte leven worden buitengesloten." Duits kan zich vinden in de positieve reacties op Anne+: "Je ziet een lesbisch hoofdpersoon die dingen beleeft, het is allemaal heel alledaags. En dan zijn er ook nog eens een heleboel verschillende lesbische personages." Zo draagt de film bij aan een beter beeld van jonge queer mensen in onze maatschappij.
 

Meer informatie
Lees het hele artikel