Na de opleiding

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

Er zijn nog geen cijfers bekend van studenten die direct na hun bachelor de arbeidsmarkt op gaan, vrijwel alle studenten gaan na hun bachelor een master doen. 

Aansluitende masters

Het bachelorprogramma bereidt vanzelfsprekend voor op de wiskundemaster Mathematical Sciences aan de Universiteit Utrecht. Afhankelijk van het toepassingsgebied dat je kiest kun je ook een master in een andere discipline kiezen. Hieronder zie je voorbeelden van masters van de Universiteit Utrecht die aan kunnen sluiten op de bachelor Wiskunde en toepassingen (afhankelijk van de invulling van je keuzeruimte):

Promoveren

Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek. 36% van de Utrechtse wiskundigen wordt promovendus. Een promotietraject duurt vier jaar.

Mogelijke beroepen

De studie Wiskunde leidt je niet op voor een bepaald beroep, maar leert je een manier van denken die in tal van beroepstakken in het bedrijfsleven en bij de overheid zeer gewild is. Er is daarom een grote vraag naar wiskundigen, en die vraag zal in de komende jaren alleen maar groeien.

Hieronder staan enkele voorbeelden van beroepen die je, na het afronden van een master, kunt gaan doen met Wiskunde en toepassingen.