Studenten Stan, Mieke en Marieke laten je in deze video zien wat Wiskunde studeren in Utrecht voor hen inhoudt en alumnus Kaj-Ivar vertelt over de meerwaarde in zijn werk.
Wiskunde is vooral een manier van denken. Het gaat om het herkennen en analyseren van structuren, het leggen van verbanden en het maken van modellen.
In de studie Wiskunde leer je om zelf wiskundige vragen te stellen en te werken aan oplossingen. Binnen deze studie kun je kiezen voor de richting Wiskunde en Toepassingen, waar je naast deze vaardigheden ook leert hoe je ze kunt toepassen in andere wetenschapsgebieden. Daarbij kun je kiezen uit:
Wiskunde is overal
Wiskunde als wetenschap is heel abstract, maar die abstracte structuren vind je wel overal terug: in de natuurkunde, in de meteorologie en in klimaatmodellen, in de economie en in datawetenschappen. In dat geval spreken we over toegepaste wiskunde, die vaak het resultaat is van langdurige ontwikkelingen binnen de "zuivere" wiskunde. Bij het toepassen van wiskunde is het essentieel dat je niet alleen een stevige kennis van wiskunde hebt, maar ook de belangrijkste elementen van een probleem kunt identificeren en modelleren. Een paar voorbeelden van vragen waarbij wiskunde een rol speelt zijn:
- In de Klimaatwetenschappen: Hoe kunnen we energie opwekken met kernfusie?
- In Bio- en Levenswetenschappen: Hoe verspreiden ziekten zich en wat is de invloed van maatregelen zoals een lockdown en vaccinaties?
- In Economie: Wat is het verdienmodel van Google, en is het te manipuleren?
- In Kunstmatige Intelligentie en Datawetenschappen: Hoe werkt de theorie achter machine learning nu echt?