Keuzegids 2022 Topopleiding

Topopleiding

Wiskunde behoort volgens de Keuzegids Universiteiten 2022 weer tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. 

Studenten Stan, Mieke en Marieke laten je in deze video zien wat Wiskunde studeren in Utrecht voor hen inhoudt en alumnus Kaj-Ivar vertelt over de meerwaarde in zijn werk.

Wiskunde is vooral een manier van denken. Het gaat om het herkennen en analyseren van structuren, het leggen van verbanden en het maken van modellen.

In de studie Wiskunde leer je om zelf wiskundige vragen te stellen en te werken aan oplossingen. Binnen deze studie kun je kiezen voor de richting Wiskunde en Toepassingen, waar je naast deze vaardigheden ook leert hoe je ze kunt toepassen in andere wetenschapsgebieden. Daarbij kun je kiezen uit:

Wiskunde is overal

Wiskunde als wetenschap is heel abstract, maar die abstracte structuren vind je wel overal terug: in de natuurkunde, in de meteorologie en in klimaatmodellen, in de economie en in datawetenschappen. In dat geval spreken we over toegepaste wiskunde, die vaak het resultaat is van langdurige ontwikkelingen binnen de "zuivere" wiskunde. Bij het toepassen van wiskunde is het essentieel dat je niet alleen een stevige kennis van wiskunde hebt, maar ook de belangrijkste elementen van een probleem kunt identificeren en modelleren. Een paar voorbeelden van vragen waarbij wiskunde een rol speelt zijn:

  • In de Klimaatwetenschappen: Hoe kunnen we energie opwekken met kernfusie?
  • In Bio- en Levenswetenschappen: Hoe verspreiden ziekten zich en wat is de invloed van maatregelen zoals een lockdown en vaccinaties?
  • In Economie: Wat is het verdienmodel van Google, en is het te manipuleren?
  • In Kunstmatige Intelligentie en Datawetenschappen: Hoe werkt de theorie achter machine learning nu echt?
De sfeer en de studenten spreken me hier in Utrecht erg aan. De opleiding is heel toegankelijk, je kunt met iedereen praten: studenten en docenten.

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
  • Instellingstarief 2022-2023: € 12.336 (EU), € 14.000 (niet-EU)
Aangeboden door:
Bètawetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BSc (Bachelor of Science)
Croho-code:
56980