Wiskunde studeren is het ontrafelen van wiskundige structuren, intellectuele puzzels en problemen analyseren met behulp van logische gedachtestappen. 

Wiskunde studeren is een manier van denken. Het gaat om het herkennen en analyseren van structuren, het leggen van verbanden en het maken van modellen en voorspellingen. Je probeert problemen met behulp van logische gedachtestappen te analyseren. Word jij uitgedaagd door intellectuele puzzels, ook al duurt het lang voordat alle stukjes op z'n plaats vallen? Dan is Wiskunde iets voor jou. Je interesse voor het vak is voor ons belangrijker dan je cijfers op het vwo.

Studenten Stan, Mieke en Marieke laten je in deze video zien wat Wiskunde studeren in Utrecht voor hen inhoudt en alumnus Kaj-Ivar vertelt over de meerwaarde in zijn werk.

Van abstract tot toegepast

Wiskunde is een breed wetenschapsgebied met veel subdisciplines. Deze variëren van heel abstract, zoals logica, algebra, meetkunde en analyse, tot toegepast, zoals numerieke wiskunde of financiële wiskunde. Je kunt binnen Wiskunde ook kiezen voor de richting Wiskunde en Toepassingen waar je de opgedane vaardigheden leert toepassen in andere wetenschapsgebieden. De grenzen tussen deze gebieden zijn vaak moeilijk te trekken, vandaar dat wiskundigen van veel gebieden op de hoogte moeten zijn.

Breed inzetbaar

Omdat wiskunde zo universeel toepasbaar is, vind je wiskundigen niet alleen als onderzoekers bij universiteiten of onderzoeksinstituten, maar ook bij banken, verzekeringsbedrijven, telecommunicatiebedrijven, industrie, vervoer en vele andere plekken. Kijk hier voor meer wiskundige beroepen

Twee diploma's in drie jaar

Met de dubbele bachelor haal je twee bachelordiploma's in drie jaar. Door de combinatie van vakgebieden biedt de dubbele bachelor meer diepgang en zeer ruime toekomstmogelijkheden. 

In Utrecht kun je de bachelor Wiskunde combineren met drie andere bachelors: 

Deze programma’s zijn geschikt voor ambitieuze studenten die zich snel willen ontwikkelen. 

Bij een dubbele bachelor volg je in drie jaar 45 extra studiepunten bovenop de reguliere 180. Dit komt ongeveer neer op 8 uur extra studielast per week. 

Waarom in Utrecht

  • Veel keuzevakken en keuzevrijheid 
  • Geen maximum op het aantal vakken dat je mag kiezen 
  • Mogelijkheid tot het volgen van een dubbele major (twee diploma's in drie jaar) 

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. Bron: Studiekeuze123

Chat met onze studenten

Ben je benieuwd hoe het is om wiskunde in Utrecht te studeren? Leer van de ervaringen van onze huidige masterstudenten en stel je vraag via de chat.


In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56980
Brochure: 
Brochure aanvragen