Vind jij het leuk om de wiskunde achter natuurkundige formules beter te begrijpen? Dan is dit de perfecte studie voor jou. De combinatie is zo samengesteld dat je in slechts 3 jaar 2 diploma’s behaalt! 

Heb jij je wel eens afgevraagd

 • Wat quantum computing is?
 • Hoe het mogelijk is dat de ruimte gekromd kan zijn?
 • Of strings de allerkleinste deeltjes zijn?
 • Hoe je complexe systemen zoals het klimaat kan analyseren?
 • Wat zwarte gaten zijn?

Allemaal belangrijke vragen, die je kan beantwoorden met een combinatie van natuurkunde en wiskunde. Door wiskunde snap je de natuurkundige formules en achterliggende gedachten beter en andersom maakt de natuurkunde abstracte wiskundige begrippen concreet. Zo vullen de bachelors elkaar perfect aan! 

Bij het dubbele bachelorprogramma Natuur- en sterrenkunde en Wiskunde word je opgeleid tot een brede professional die wiskunde beheerst en deze ook weet in te zetten om natuurkunde beter te begrijpen.

Ik wil graag de theoretische natuurkunde in. Een goede wiskundige basis is daarbij erg handig, vandaar dat ik natuurkunde en wiskunde wil combineren.

Twee diploma’s in drie jaar 

In deze dubbele bachelor volg je de vakken van de studie Natuur- en Sterrenkunde en van de studie Wiskunde. Bovendien zijn alle vakken zo ingedeeld dat ze naadloos op elkaar aansluiten en goed te combineren zijn. Geen gepuzzel en geschuif met je rooster dus.

Kan ik dit?

Het volgen van een dubbele bachelor vraagt om inzet en ambitie, maar het is niet zo dat het dubbel zoveel werk is als een enkele bachelor. Een ‘normaal’ bachelorprogramma bestaat uit 180 studiepunten (60 EC per jaar). Doordat je vrijstellingen kunt krijgen voor een aantal vakken kun je de dubbele bachelor in 225 studiepunten doen. Dit komt neer op 2 extra vakken per jaar. Uiteraard begeleiden we je hier goed bij.

Check hier of de dubbele bachelor iets voor jou is

 • Wel, als je goed bent in Wiskunde B en graag met abstracte wiskunde aan de slag gaat. 

 • Wel, als je je helemaal onder wilt dompelen in natuurkunde en de gedachtegang erachter beter wil begrijpen. 

 • Wel, als je bereid bent net dat stapje extra te zetten. De dubbele bachelor bestaat uit 75 in plaats van 60 studiepunten per jaar, wat neerkomt op 2 extra vakken per jaar. Dit vraagt om inzet en ambitie. 

Wat maakt de opleiding uniek?

 • De combinatie van deze opleidingen is uitdagend en zorgt voor een verdieping. Het biedt een uitstekend uitgangspunt voor studenten die na hun bachelor verder willen in de theoretische natuurkunde, experimentele natuurkunde, in de wiskunde of in klimaatwetenschappen. De Universiteit Utrecht heeft een sterk aanbod van masters in al deze richtingen.
 • In Utrecht wordt je rooster zo ingericht dat je alle vakken probleemloos kunt volgen, ook als je in een blok drie vakken volgt in plaats van twee. Geen geschuif en gepuzzel dus!
 • De dubbele bachelor biedt veel ruimte voor keuzevakken die passen bij jouw persoonlijke interesse. Zo kan je zelf invulling geven aan je dubbele bachelor en jouw studiepad.

Studie in Cijfers

Wil je de studies vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleidingen? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers: Natuur- en Sterrenkunde & Wiskunde. Bron: Studiekeuze123

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56980, 56984
Brochure: 
Brochure aanvragen