Ben je zowel geïnteresseerd in de theoretische kant van Informatica als in de analytische kant van Wiskunde? In de dubbele bachelor combineer je beide disciplines en behaal je 2 diploma’s in 3 jaar!

Wil jij begrijpen

 • Hoe Google het internet doorzoekt?
 • Wat priemgetallen te maken hebben met cyber security?
 • Hoe netwerken in elkaar zitten?
 • Hoe foto’s en films gecomprimeerd worden tot een databestand?
 • Hoe je nieuwe algoritmen bedenkt en laat zien dat ze altijd het correcte antwoord geven?

Dan is de dubbele bachelor Informatica en Wiskunde geknipt voor jou. Je leert beide vakgebieden beheersen en je wordt opgeleid tot een nieuw type professional.

De Universiteit Utrecht biedt het dubbele bachelorprogramma Wiskunde en Informatica aan, waarin wiskundige inzichten en logica bijdragen aan het beter begrijpen van concepten in de informatica. Zo kan je passende oplossingen bedenken voor ICT-uitdagingen en weet je deze toe te passen op nieuwe ontwikkelingen. Dus vind jij beide richtingen interessant en kun je eigenlijk niet kiezen? Kies dan niet, maar combineer!

In de huidige maatschappij kunnen we niet meer zonder de combinatie van Informatica en Wiskunde.

Twee diploma’s in drie jaar 

In deze dubbele bachelor volg je de vakken van de studie Informatica en van de studie Wiskunde. Je krijgt na afloop voor beide studierichtingen een diploma. Daarnaast bieden we je een aantal combinatievakken, waarin we de analytische vaardigheden van de Bachelor Wiskunde samenbrengen met de ontwikkelingskant van de Bachelor Informatica zodat je de theorie tot leven kunt brengen. Bovendien zijn alle vakken zo ingedeeld dat ze naadloos op elkaar aansluiten en goed te combineren zijn. Geen gepuzzel en geschuif met je rooster dus.

Kan ik dit?

Het volgen van deze dubbele bachelor vraagt inzet en ambitie, maar het is niet zo dat het dubbel zoveel werk is als een enkele bachelor. Een ‘normaal’ bachelorprogramma bestaat uit 180 studiepunten (60 EC per jaar). Doordat je vrijstellingen kunt krijgen voor een aantal vakken kun je de dubbele bachelor in minimaal 217,5 studiepunten doen (dit komt neer op 2 extra vakken per jaar). Voor sommige masterrichtingen heb je wat meer punten nodig. Uiteraard begeleiden we je hier goed bij.

Check hier of de dubbele bachelor iets voor jou is

 • Wel, als je goed bent in Wiskunde B en je je verder wilt verdiepen in wiskundige theorieën. 

 • Wel, als je altijd het naadje van de kous wilt weten! Jij wil ICT- structuren niet alleen kunnen toepassen, je wilt de theorie erachter ook begrijpen zodat je precies weet hoe alles in elkaar zit. 

 • Wel, als je bereid bent net dat stapje extra te zetten. De dubbele bachelor bestaat uit 75 in plaats van 60 studiepunten per jaar. Dit komt neer op 2 extra vakken per jaar, en dat vraagt om inzet en ambitie. 

Wat maakt de opleiding uniek?

 • Deze combinatie van opleidingen is uitdagend. Het biedt een uitstekend uitgangspunt voor studenten die na hun bachelor verder willen in Wiskunde, Informatica of Artificial Intelligence. De Universiteit Utrecht heeft een groot aanbod van masters in al deze richtingen.
 • In Utrecht wordt je rooster zo ingericht dat je alle vakken probleemloos kunt volgen, ook als je in een blok drie vakken volgt in plaats van twee. Geen geschuif en gepuzzel dus!
 • Het beste van 2 werelden combineren en aanvullen met keuzevakken die passen bij jouw persoonlijke interesse. Zo kan je zelf invulling geven aan je dubbele bachelor en jouw studiepad.

Studie in Cijfers

Wil je beide bachelors vergelijken met het landelijk gemiddelde van de opleidingen? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers: Wiskunde en Informatica. Bron: Studiekeuze123

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56980, 56978
Brochure: 
Brochure aanvragen