Na de opleiding
Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.
Er zijn maar weinig studenten die na een bacheloropleiding direct de arbeidsmarkt opgaan; 74% van de studenten gaat verder met een master (bron: 1CijferHO - VSNU, oktober 2021).
Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Je kunt door in de wetenschap of je zoekt een baan in het bedrijfsleven, in de beleids- of adviessector en in het onderwijs. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.
Bekijk de mogelijke beroepen na het doen van de opleiding Wiskunde.
Aansluitende masters
Hieronder zie je de masters van de Universiteit Utrecht die aansluiten op de bachelor Wiskunde.
Het vakgebied Kunstmatige Intelligentie ontwikkelt zich razendsnel.
Een paar voorbeelden:
- spraakherkenning, bijvoorbeeld in smart phones of gezelschapsrobots, is al helemaal ingeburgerd
- virtuele karakters zoals in computer games en simulaties worden steeds beter en meer natuurgetrouw, wat leidt tot betere, interessantere en nuttigere game-ervaringen
- menselijke cognitieve functies worden verbeterd door een directe link te maken tussen hersenen en een computer
- in Californië rijden al onbemande auto's uitgerust met sensors en GPS die je naar je bestemming brengen
- IBM’s Watsonsysteem, dat de beste menselijke spelers versloeg in de populaire Amerikaanse TV quiz Jeopardy, laat zien dat grootschalige kennissystemen op basis van internet mogelijk zijn.
Het masterprogramma Artificial Intelligence biedt een unieke geïntegreerde en moderne benadering vanuit informatica, logica, cognitie, psychologie, filosofie en taalwetenschap.
Het menselijk lichaam is niet in staat om zelf complete organen te vervangen. Dankzij de opkomende regeneratieve geneeskunde, kunnen we het lichaam helpen om verloren weefsel en organen te herstellen. In de master Biofabrication leer je meer over de technologie voor het maken van weefsels, waaronder het 3D-bioprinten. Deze technologie kan niet alleen worden toegepast in onderzoek binnen de regeneratieve geneeskunde, maar ook voor het testen van medicijnen, het bestuderen van biologische processen en ziektes en voor medische therapeutische producten.
De master is een samenwerking van de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en de Universiteit van Würzburg (Duitsland) in Europa met Queensland University of Technology (Brisbane) en University of Wollongong in Australië. Als Nederlandse student volg je het eerste jaar van het programma in Utrecht. In het tweede jaar ga je voor een onderzoeksproject en aanvullende cursussen naar een Australische universiteit . Zo heb je als student, dankzij deze samenwerking, de mogelijkheid om een double degree te behalen.
De focus van dit programma ligt op de fundamentele fysische processen die het klimaatsysteem van de aarde vormen.
Klimaatveranderingen die door de mens worden veroorzaakt, staan volop in de belangstelling en vormen een belangrijk en interessant onderzoeksgebied. Alle componenten van het klimaatsysteem – atmosfeer, oceanen, cryosfeer, biosfeer en de interacties hiertussen - komen aan bod in dit masterprogramma. Complexe rekenmodellen, waarbij wiskundige kennis essentieel is, leiden tot nieuwe onderzoeksresultaten die soms wereldnieuws zijn.
Het programma heeft als doel studenten voor te bereiden op een baan als onderzoeker.
Vooruitstrevende concepten, analysetechnieken en ontwerpmethoden vormen het fundament van moderne software- en informatiesystemen.
Software systemen kunnen een weg banen door onoverzichtelijke grote hoeveelheden informatie. Hierdoor zijn snelle en praktische oplossingen binnen handbereik voor problemen die het menselijk brein niet aankan. Zonder dit zou het op Schiphol een enorme chaos zijn, zou een supermarkt niet de juiste voorraden klaar hebben liggen en zou een ziekenhuisarts minder goed een diagnose kunnen stellen. Computing Science biedt een mix van theoretisch en praktisch onderwijs aan, van ontwerpen en (data)analyse tot plannen en besluitvorming.
Na je studie kun je alle kanten op; je kunt bijvoorbeeld je PhD (promotie) halen of aan de slag in het bedrijfsleven, zoals bij een technologisch bedrijf als Google.
Het masterprogramma Earth Structure and Dynamics richt zich op de samenstelling, structuur en evolutie van de korst, mantel en kern van de aarde.
De verbinding van geologische, geofysische, geochemische en geodetische observaties aan het oppervlak van de aarde met natuurkundige processen die op deze planeet plaatsvinden staat centraal binnen dit programma. Je komt er in deze studie achter hoe de aarde 'werkt'. Het is mogelijk om allerlei specialisaties te kiezen, variërend van theoretische geofysica tot pure geologie of geochemie. Sommige van de specialisaties kunnen gecombineerd worden met een samenhangend pakket van cursussen op het gebied van natuurlijke hulpbronnen, zoals olie en gas.
Allerlei schaalniveaus zijn belangrijk: van satellietbeelden tot veld- en laboratoriumexperimenten en van een globaal overzicht tot de microscoop. Ook spelen computermodellen een rol.
Duurzame productie, omgaan met energie en materialen en de toekomst van technologie op het gebied van energie zijn de kern van het masterprogramma Energy Science.
Dit programma geeft je inzicht in de historische ontwikkeling van het gebruik van energie en materiaal tot de huidige tijd (en de toekomst). Welke duurzame technologieën zoals zonnecellen, windenergie en biomassa kunnen we in de toekomst gebruiken? Wanneer zal zonne-energie een goed alternatief zijn voor fossiele brandstoffen? Is het beter om plastic te recyclen of te verbranden? Wat is belangrijker: nieuwe vormen van duurzame energie of de conservatie van huidige energiebronnen? Wat kunnen we bereiken met brandstofcellen?
Afgestudeerden zullen werken aan de transitie richting duurzame energie en materialen door toegepast onderzoek, werken als adviseur of als beleidsontwikkelaar bij de overheid.
Dit masterprogramma gaat over de technologische aspecten van gaming en multimedia.
Je leert over techniek voor het modelleren van (virtuele) werelden. Kennis van kunstmatige intelligentie, rekenmodellen, beeldgebruik, meerdere technologieën en simulatie van lichamelijke bewegingen vormen de basis voor goede toepassingen. Denk dan aan spellen, vluchtsimulators en brandweertrainingen.
Gaming en multimedia hebben een belangrijke plek ingenomen in onze maatschappij. De bedrijfstak is in de laatste jaren de filmindustrie voorbijgestreefd en heeft voor grote stappen in de ontwikkeling van software en hardware gezorgd.
Verdiep je vanuit een historisch en filosofisch perspectief in de unieke mix van fundamenten, uitvoering en cultuur in de wetenschap!
Hoe is de historische ontwikkeling van de wetenschap verlopen? Welke theorieën en uitvoeringen zijn in de loop der tijd voorbijgekomen? Deze vragen leer je in het perspectief te plaatsen van de culturele, sociale en institutionele factoren in het verleden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan theorieën zoals de relativiteitstheorie, kwantummechanica, evolutie en moderne genetica.
Een typische baan voor afgestudeerden is een PhD. Anderen stromen door in de werelden van wetenschapscommunicatie, adviesbureaus of financiën.
Alles wat van belang is bij innovatie, zoals onderzoeksmethoden, theorieën en de praktijk leer je hier.
Innovation Sciences richt zich op de door wetenschap en technologie gedreven veranderingsprocessen binnen innovatiesystemen. Je leert over technologie en toepassingen, mensen en organisaties, management en strategie en beleid maken in de breedste zin van het woord. Deze onderwerpen worden allemaal behandeld op het gebied van innovaties en het realiseren hiervan.
Afgestudeerden kunnen bij de aanpak van problemen bètawetenschap met de sociale wetenschap combineren. Dit maakt hen geschikt voor leidinggevende functies op het gebied van innovatie.
De ontdekking van nieuwe patronen en relaties en de ontwikkeling van modellen met een voorspellende kracht is kern van de wiskunde.
Vaak is er een interactie tussen fundamenteel en toegepast onderzoek. Deze veelzijdigheid komt ook naar voren in het masterprogramma Mathematical Sciences waar een breed scala aan cursussen wordt aangeboden. Studenten kunnen er voor kiezen om zich te specialiseren of om een bredere achtergrond in wiskunde te krijgen.
Toegepaste wiskunde richt zich op: Applied Analysis, Bifurcation Theory, Dynamical Systems, Econometrics, Financial Mathematics, Mathematical Biology and Numerical Analysis.
In de fundamentele wiskunde hebben we het over: Algebra, Analysis, Geometry, Stochastics, Logic and Foundations of Mathematics, and History of Mathematics.
Wiskunde in Utrecht staat voor een internationaal klimaat en excellent onderzoek.
Exact science and cutting-edge technology in health care
Medical Imaging is a technology-oriented research master’s programme that prepares students for a career in the strongly multidisciplinary and rapidly evolving field of medical imaging. In this programme, which is offered in close collaboration between UMC Utrecht/Utrecht University and Eindhoven University of Technology (TU/e), exact sciences, engineering and life sciences come together. It combines elements from physics, mathematics, computer science, artificial intelligence & data science, biomedical engineering, biology, and clinical medicine to provide students with the opportunity to attain a high level of knowledge and skills in various areas of medical imaging, such as image acquisition physics, quantitative image analysis, computer-aided diagnosis, and image-guided interventions.
In de tweejarige Engelstalige master Methodology and Statistics for the Behavioural, Biomedical and Social Sciences krijg je een uitgebreide training in het ontwerpen van wetenschappelijk onderzoek en het verzamelen van data. Je verdiept je in diverse analysemethoden en statistische instrumenten voor gedrags-, biomedische en sociale wetenschappen. Het is een uitdaging om onderzoek optimaal te ontwerpen en analyseren en daarover effectief te communiceren.
Deze master biedt je een uitzonderlijk ruime keuze aan stageplaatsen en thesisonderwerpen door de unieke combinatie van drie samenwerkende afdelingen gespecialiseerd in diverse onderzoeksgebieden in de gedrags-, biomedische en sociale wetenschappen.
Meer over Methodology and Statistics for the Behavioural, Biomedical and Social Sciences
Het gat tussen industrie en wetenschap te dichten; dat is het doel van dit masterprogramma.
Het is vooral interessant voor bachelorstudenten die geïnteresseerd zijn in bedrijven. De cursussen zijn zo opgesteld dat ze je helpen om je academische en wetenschappelijke kennis te ontwikkelen, terwijl je daarnaast inzicht verkrijgt in product- en procesontwikkeling. Je leert om problemen die ontstaan in het innovatieproces te identificeren en te managen. Om de stap naar de markt te maken, verdiep je je ook in financieel management, ondernemerschap, ICT-vaardigheden en milieuvraagstukken.
Afgestudeerden van dit programma zijn gekwalificeerd voor onderzoeks- en managementposities in innovatieve bedrijven, adviesbureaus of de overheid.
Je bent thuis in bètawetenschappen en wilt ook graag het sociale belang van dit vakgebied overbrengen aan anderen.
Er is een sterke behoefte aan professionals die het gat tussen wetenschap en het publiek kunnen dichten.
Niet alleen als je docent wilt worden, maar ook als je (wetenschaps)communicatie in brede zin interessant vindt, volg je dit programma. Stage is een belangrijk onderdeel: op een school, of bij educatieve instellingen, zoals wetenschapmusea, ziekenhuizen en universiteiten.
Het programma dient als een toegangspoort voor het begrijpen van de fascinerende wereld van de natuurkunde: van het onvoorstelbare kleine schaalniveau van de elementaire deeltjes tot de grote dimensie van het universum.
Centraal staat het verkrijgen van een gedetailleerde kennis over het gedrag van deeltjes op een microscopisch schaalniveau. In de meeste systemen bepalen deze details de eigenschappen van deeltjes. Experts op het gebied van materie en statistiek ontwikkelen hierbij methoden die deze connecties verklaren en voorspellen.
Een goed voorbeeld van theoretische natuurkunde is de snaartheorie. Hierin wordt gepoogd vier fundamentele natuurkrachten (elektromagnetische kracht, sterke kernkracht, zwakke kernkracht en zwaartekracht) te koppelen in één grote theorie. Dit omdat huidige theorieën zoals de relativiteitstheorie onvolledig lijken te zijn.
Promoveren
Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek. Een promotietraject duurt vier jaar.
Mogelijke beroepen
Zie hieronder een selectie van de mogelijke wiskundige beroepen na het doen van de bachelor Wiskunde gecombineerd met een master:
Om te bepalen hoe ze het beste met het gebruik van energie om kunnen gaan hebben bedrijven vaak enkele adviseurs in dienst. Op welke manier gaat de minste hoeveelheid energie 'verloren'? Ook dit kan op een duurzame manier, soms is het misschien beter om over te stappen naar een andere vorm van energie.
Als adviseur op het gebied van verkeer en transport onderzoek je verkeersstromen en kijk je hoe dit optimaler kan worden geregeld. Neem bijvoorbeeld carpoolen – op deze manier rijden er relatief minder auto's en zal er minder vervuiling zijn voor het milieu.
Een data-analist houdt zich bezig met het analyseren van grote hoeveelheden data, afkomstig van bedrijven of andere organisaties. Dit is een functie die in veel werkgebieden voorkomt, zoals bij het maken van weervoorspellingen met behulp van data uit het verleden. Vanuit een commercieel doel zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan het maken van digitale profielen van consumenten, zodat bedrijven hierop kunnen inspelen met een specifieke marketingstrategie.
Na je opleiding Wiskunde kun je er voor kiezen om de kennis die je tijdens je studie verzameld hebt, over te brengen op scholieren of studenten. Dit kan op alle niveaus van het voortgezet onderwijs tot aan het wetenschappelijke onderwijs. Bij de laatste ga je ook het onderzoeksveld van de wiskunde in. Om les te geven op het voortgezet onderwijs heb je een lesbevoegdheid nodig. Een 2e-graads bevoegdheid kun je al in je bachelor halen door middel van een educatieve minor.
Een 1e-graads bevoegdheid krijg je binnen het twee-jarige masterprogramma Science Education and Communication of door het volgen van een educatief profiel (30 EC) in de master Mathematical Sciences - na een educatieve minor in de bachelor. Zonder minor moet een student nog 30 EC 'kopopleiding' doen voor de eerstegraadsbevoegdheid.
Als financieel analist onderzoek je de financiële situatie binnen een bedrijf en economische omstandigheden in het algemeen. Je voorspelt wat de impact van veranderingen of gebeurtenissen binnen of buiten het bedrijf is, zoals bezuinigingen op het personeel of een inkrimping van de markt. Hierover adviseer je de directie.
Welke software en hardware kunnen bedrijven het beste gebruiken? Hoe zorg je ervoor dat alles op computergebied soepel verloopt? IT-adviseurs (of consultants) adviseren bedrijven of andere organisaties bij dit soort vraagstukken, waarbij problemen of verbetering van de moderne technieken van de informatietechnologie centraal staan. Informatiekundigen op het gebied van bedrijven zijn hierbij vaak ook de brug tussen gebruikers en technici.
We kennen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voornamelijk door hun beleidsadviezen aan de politiek over Covid 19, maar aan het RIVM wordt onderzoek gedaan naar nog veel meer onderwerpen die van belang zijn voor de samenleving: van de impact van radioactiviteit en straling op onze gezondheid tot de effectiviteit van bevolkingsonderzoek naar borstkanker, of de invloed van beeldschermgebruik op ons dag- en nachtritme. Als wiskundige help je de modellen te ontwikkelen die daarbij nodig zijn, en heb je bovendien een kritische blik op de toepasbaarheid van de modellen ontwikkeld. Naast het RIVM zijn er nog veel meer onderzoeksinstituten waar je inbreng als wiskundige in multidisciplinaire teams van grote waarde is, zoals het Centraal Planbureau, het Centraal Bureau voor de Statistiek of het KNMI.
Als promovendus/promotieonderzoeker in de wiskunde voer je na je studie, onder begeleiding van een hoogleraar, een onderzoek uit op wiskundig gebied. Je doet bijvoorbeeld een studie naar financiële modellen of je berekent de gezondheidsrisico's in ziekenhuizen. Ook kun je, door de samenwerking met natuurkunde, promoveren op de wiskunde van zwarte gaten of de meetkunde van de snaartheorie. Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Je behaalt hiermee een doctorstitel, afgekort met dr..