In dit unieke bachelorprogramma leiden we je niet alleen op om bestaande wiskundige technieken toe te passen, maar ook om op een fundamenteel niveau de wiskunde te begrijpen die ten grondslag ligt aan de economische modellen en econometrische en statistische analyses. Je bereidt je optimaal voor op een breed scala aan (internationale) masters, ook in multidisciplinaire programma’s als datawetenschappen en duurzaamheid en innovatie. Daarnaast biedt het mooie carrièreperspectieven in economie, bedrijfseconomie, wiskunde, econometrie en finance. 

Wil jij begrijpen

 • Wat de invloed is van cryptogeld op het wereldwijde betalingsverkeer? 
 • Wat de rol is van speltheorie in het verdienmodel van Google? 
 • Hoe we in een data-gedreven samenleving de concentratie van macht rond Big Tech bedrijven, zoals Google en Facebook, kunnen reguleren? 
 • Hoe duur de uitstoot van CO2 zou moeten worden om die structureel te verminderen? 
 • Welke rol netwerktheorie speelt bij het indammen van een pandemie als het coronavirus? 

Allemaal belangrijke maatschappelijke onderwerpen van deze tijd, die stuk voor stuk vragen om innovatieve oplossingen. Om die te vinden is een combinatie van economisch denken en wiskundig inzicht onmisbaar. Je moet veranderingen voorspellen, onzekerheden in kaart brengen en complexe structuren doorgronden.  

Vanuit de maatschappij en wetenschap is er een sterke behoefte aan nieuwe slimme professionals met een stevig wiskundig fundament en economische kennis, die in staat zijn om de grote maatschappelijke uitdagingen van nu te kraken..  

Dus vind jij beide richtingen interessant en kun je eigenlijk niet kiezen? Deze opleiding biedt je de mogelijkheid om beide programma’s naast elkaar te volgen. 

Wat ik het leuke vind aan de combinatie van economie en wiskunde is dat je het beste van twee werelden combineert. Aan de ene kant werk je met ‘harde’ wiskundige technieken om problemen op te lossen, maar tegelijkertijd leer je de problemen ook maatschappelijk te benaderen!

Een op maat gemaakt programma  

In deze dubbele bachelor volg je een programma dat bestaat uit vakken van de studie Economics and Business Economics (in het Engels) en van de studie Wiskunde (in het Nederlands). Een aantal hiervan zijn speciaal voor dit programma ontwikkelde combinatievakken, waarin de wiskundige en economische theorie geïntegreerd worden aangeboden. Natuurlijk zijn alle vakken zo ingedeeld dat ze naadloos op elkaar aansluiten.

Twee diploma’s in drie jaar  

Het volgen van een dubbele bachelor vraagt om extra inzet en ambitie, maar het is niet zo dat het dubbel zoveel werk is als een enkele bachelor. Een ‘normaal’ bachelorprogramma bestaat uit 180 studiepunten (60 EC per jaar). Door vrijstellingen voor een aantal vakken bestaat de dubbele bachelor uit 225 studiepunten (75 EC per jaar), wat neerkomt op twee extra vakken per jaar. Uiteraard word je hier goed bij begeleid.

Mocht je na afloop van het eerste jaar toch liever met één van de twee studies verder willen gaan, dan kun je de andere studie zonder verlies van punten laten vallen.

Check hier of de dubbele bachelor iets voor jou is

 • Als je goed bent in Wiskunde B en gemotiveerd bent om eerst een theoretische basis te leggen voordat je je kennis gaat toepassen. Dat kost wat meer tijd, maar geeft je later veel meer toekomstmogelijkheden! 

 • Als je blij wordt van economische vraagstukken, en graag vaardigheden aanleert om creatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen. 

 • Als je de ambitie hebt om alles uit je studie te halen wat erin zit. De dubbele bachelor bestaat uit 75 studiepunten per jaar in plaats van 60, maar daarvoor in ruil krijg je twee diploma’s en een breed scala aan toekomstmogelijkheden. 

Waarom in Utrecht

 • Twee diploma’s in drie jaar, waardoor je een breed scala aan toekomstmogelijkheden verkrijgt.
 • De combinatie van Economie met Wiskunde is nieuw, uitdagend en uniek in Nederland. Je combineert de basis van beide vakgebieden en krijgt daarnaast speciaal ontwikkelde vakken in gebieden als micro-economie, econometrie, machine learning en dynamische systemen die je fundament nog meer versterken. Met deze brede analytische opleiding ben je optimaal voorbereid op een scala aan masterprogramma’s en heb je een uitstekende springplank voor functies in onderzoek, ondernemerschap en leiderschap.
 • Het beste van 2 werelden: je krijgt les aan twee faculteiten met ieder hun eigen locaties en sfeer. Wiskunde volg je op het Utrecht Science Park waar vernieuwend onderzoek wordt uitgevoerd. Het onderwijs bij Economics and Business Economics wordt gegeven op de International Campus Utrecht (ICU) dat binnen 10 minuten fietsen ligt. Bij deze studie staat het oplossen van maatschappelijke vraagstukken centraal, waarbij veel wordt samengewerkt met (internationale) overheden, bedrijven en organisaties.
 • De combinatie van deze bachelors is nieuw, maar dubbele bachelors zijn dat niet: Utrecht heeft een lange traditie van dubbele bachelors, zoals de dubbele bachelor Wiskunde en Natuur- en Sterrenkunde en Wiskunde en Informatica. Het rooster van je dubbele bachelor is zo ingericht dat je alle vakken probleemloos kunt volgen, ook als je in een blok drie vakken volgt in plaats van twee. Geen geschuif en gepuzzel met je rooster dus.

Studie in Cijfers

Wil je deze studies vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleidingen? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers: Economie en Wiskunde. Bron: Studiekeuze123

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Engels, Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
50950, 56980
Brochure: 
Brochure aanvragen