Informatica studeren

Informatici bouwen automatiseringssystemen voor bedrijven of ontwerpen 'serious games' die gebruikt worden voor educatie, voorlichting of training. Informatica is te vinden in allerlei velden, zoals gametechnologie, geneeskunde of economie. Voorbeelden van vraagstukken van een informaticus zijn:

  • Hoe regel je het vliegverkeer goed, zonder vertragingen?
  • Hoe sla je DNA-gegevens digitaal en goed beheerbaar op?
  • Hoe maak je personages in een videogame geloofwaardig?

Studenten vertellen over de inhoud en opbouw van de opleiding en waarom ze voor Informatica aan de UU hebben gekozen:

Extra uitdaging

Extra uitdaging bieden we in het honoursprogramma en de dubbele bachelor. In de dubbele bachelor combineer je Informatica met Informatiekunde of Wiskunde. In drie jaar kan je dan twee bachelordiploma’s halen.

Gametechnologie

Informatica studeren in Utrecht geeft je de mogelijkheid te kiezen voor de studierichting gametechnologie. Er is een grote toekomst in serious gaming. De brandweer en piloten trainen bijvoorbeeld in virtuele omgevingen op het omgaan met crisissituaties. Ook kunnen games op een realistische manier het managen van een bedrijf simuleren en zo economische principes overbrengen. Kijk op Gametechnologie voor meer informatie en vraag de brochure aan.

Informatiekunde

Mocht je meer geïnteresseerd zijn in mens, maatschappij en ICT, kijk dan eens bij de bacheloropleiding Informatiekunde. Naast technische vakken, krijg je bij de opleiding Informatiekunde vakken als communicatiekunde en beleid en management, zodat je later een adviserende rol kunt krijgen in de informatievoorziening van een organisatie. Lees meer over mogelijke beroepen.

Kijk op Informatiekunde voor meer informatie en vraag de brochure aan. Wil je een Meeloopdag volgen, klik dan hier en meld je aan!

Welke opleiding past bij jou?

De opleidingen Informatica, Informatiekunde en Kunstmatige Intelligentie lijken erg op elkaar. Maar wat zijn nu de grote verschillen? Vergelijk de opleidingen op de volgende punten: thema’s, onderwerpen, beroepen en toelatingseisen. Zo weet je welke van de drie opleidingen het beste bij jouw interesses past!

Geneeskunde

Medisch gezien is er ook meer mogelijk geworden door Informatica. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe methoden en technieken kunnen artsen sneller en betrouwbaarder een diagnose stellen. In samenwerking met de intensive care van het UMC Utrecht is bijvoorbeeld een model gemaakt waarmee beademingsgerelateerde longontsteking vroegtijdig kan worden opgespoord. Met informatica studeren kun je dus ook bijdragen aan de gezondheidszorg!

Economie

Economische groei is vaak het resultaat van ICT-investeringen. Automatisering vermindert de kans op fouten en verhoogt de productiesnelheid. Logistieke processen gaan 24 uur per dag door, vrijwel zonder tussenkomst van mensen. Dit valt onder bedrijfsgerichte informatica.

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
  • Instellingstarief 2022-2023: € 12.336 (EU), € 14.000 (niet-EU)
Aangeboden door:
Bètawetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BSc (Bachelor of Science)
Croho-code:
56978