Science behind the scene

Tijdens de bacheloropleiding Informatica werken de studenten aan verschillende projecten. Voor het "softwareproject" heeft student Jorik een puzzel app ontwikkeld. In zijn blog vertelt Jorik meer over het project. 

Lees hier de blog

Informatici bouwen automatiseringssystemen voor bedrijven of ontwerpen 'serious games' die gebruikt worden voor educatie, voorlichting of training. Informatica is te vinden in allerlei velden, zoals gametechnologie, geneeskunde of economie.

Voorbeelden van vraagstukken van een informaticus zijn: 

  • Hoe regel je het vliegverkeer goed, zonder vertragingen? 
  • Hoe sla je DNA-gegevens digitaal en goed beheerbaar op? 
  • Hoe maak je personages in een videogame geloofwaardig? 
Informatica studeren aan de Universiteit Utrecht

Gametechnologie

Informatica studeren in Utrecht geeft je de mogelijkheid te kiezen voor de studierichting gametechnologie. Er is een grote toekomst in serious gaming. De brandweer en piloten trainen bijvoorbeeld in virtuele omgevingen op het omgaan met crisissituaties. Ook kunnen games op een realistische manier het managen van een bedrijf simuleren en zo economische principes overbrengen. Kijk op Gametechnologie voor meer informatie en vraag de brochure aan.

Geneeskunde

Medisch gezien is er ook meer mogelijk geworden door Informatica. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe methoden en technieken kunnen artsen sneller en betrouwbaarder een diagnose stellen. In samenwerking met de intensive care van het UMC Utrecht is bijvoorbeeld een model gemaakt waarmee beademingsgerelateerde longontsteking vroegtijdig kan worden opgespoord. Met informatica studeren kun je dus ook bijdragen aan de gezondheidszorg! 

Economie

Economische groei is vaak het resultaat van ICT-investeringen. Automatisering vermindert de kans op fouten en verhoogt de productiesnelheid. Logistieke processen gaan 24 uur per dag door, vrijwel zonder tussenkomst van mensen. Dit valt onder bedrijfsgerichte informatica.

Welke opleiding past bij jou?

De opleidingen Informatica, Informatiekunde en Kunstmatige Intelligentie lijken erg op elkaar. Maar wat zijn nu de grote verschillen? Vergelijk de opleidingen op de volgende punten: thema’s, onderwerpen, beroepen en toelatingseisen. Zo weet je welke van de drie opleidingen het beste bij jouw interesses past!

Bekijk de opleidingsvergelijker (pdf)

Twee diploma's in drie jaar 

Met de dubbele bachelor haal je twee bachelordiploma's in drie jaar. Door de combinatie van vakgebieden biedt de dubbele bachelor meer diepgang en zeer ruime toekomstmogelijkheden. In Utrecht kun je de bachelor Informatica combineren met twee andere bachelors: 

Deze programma’s zijn geschikt voor ambitieuze studenten die zich snel willen ontwikkelen. Bij een dubbele bachelor volg je in drie jaar 45 extra studiepunten bovenop de reguliere 180. Dit komt ongeveer neer op 8 uur extra studielast per week. 

Wat maakt de opleiding uniek?

  • Driekwart van je major (je hoofdrichting) gaat over informatica. De rest van de opleiding Informatica bestaat uit vrije keuzeruimte die je invult met vakken die aansluiten bij jouw interesses. Dit kunnen ook vakken buiten de informatica zijn, bijvoorbeeld scheikunde, Spaans of filosofie.
  • Ben je geïnteresseerd in het maken van computergames en wil je een universitaire opleiding volgen, dan is Gametechnologie de richting voor jou. Alleen aan de Universiteit Utrecht kun je een dergelijke universitaire richting volgen.
  • In het Software/Game project van Informatica ontwikkelen studenten software of games in een professionele setting. Ze voeren hierbij in teams een opdracht uit voor een opdrachtgever. Het project fungeert als afstudeeropdracht van de bachelor Informatica. De Universiteit Utrecht is hiermee uniek in Nederland.

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. Bron: Studiekeuze123

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56978
Brochure: 
Brochure aanvragen