Ben je geïnteresseerd in het maken van computer games en wil je een universitaire opleiding volgen, dan is Gametechnologie de studierichting voor jou. Alleen aan de Universiteit Utrecht kun je een dergelijke universitaire richting volgen. Je volgt Gametechnologie als onderdeel van de bachelor Informatica

Games ontwikkelen en informatica

Lekker de hele dag gamen en daar uiteindelijk je brood mee verdienen? Dat is niet waar Gametechnologie om draait, je gaat bij deze richting juist zelf aan de slag met het programmeren van games! Gametechnologie bereidt je voor op een carrière bij een van de vele game-development bedrijven in Nederland en daarbuiten.

Games leren maken

Je leert meer over bijvoorbeeld computer graphics en het modelleren van virtuele werelden en animatie van karakters. Maar naast de graphics speelt ook kunstmatige intelligentie een belangrijke rol, want gamekarakters en computertegenstanders dienen intelligent gedrag te vertonen. Ook belangrijk is dat games tegenwoordig vaak via wereldwijde netwerken gespeeld worden en daar komt heel wat bij kijken, zoals de opslag van de game state, privacy, versleuteling van gegevens en efficiënte algoritmen.

Je volgt vakken over al deze onderwerpen, maar in je derde jaar wordt het hoog tijd om zelf een uitgebreide game te maken! In een groepje ga je aan de slag voor een externe opdrachtgever en laat je zien wat je kunt. Kort daarna studeer je af met een bachelordiploma Informatica, met een speciale aantekening Gametechnologie. Dan trek je de wijde wereld in met als vraag: wat voor soort games ga ik ontwikkelen? Serious gaming, virtual reality, games voor de pc, Nintendo of apps, of ga je je kennis van gametechnologie verder uitdiepen in een master op dit gebied?

  Je doet simpelweg een variant op Informatica, die zich focust op games: je houdt je bezig met de technieken erachter, zoals artificial intelligence en graphics.

  Waarom in Utrecht?

  • Driekwart van je major (je hoofdrichting) gaat over informatica en gametechnologie. De rest van de opleiding Informatica bestaat uit vrije keuzeruimte die je invult met vakken die aansluiten bij jouw interesses. Dit kunnen ook vakken buiten de informatica zijn, bijvoorbeeld scheikunde, Spaans of filosofie.
  • In je vrije keuzeruimte in je rooster kun je driekwart jaar aan een buitenlandse universiteit studeren. We hebben goede contacten met veel universiteiten in het buitenland, van Noorwegen tot Japan en van Spanje tot de Verenigde Staten. Maar je kunt ook tijdens je master voor een stage naar het buitenland gaan.
  • Studenten beoordelen de bachelor erg positief. Ze zijn vooral te spreken over de praktijkgerichte aanpak van de opleiding en de hele faciliteiten van de universiteit zoals het Lily Proto Lab en het Motion Caption Lab.

  Studie in Cijfers

  Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. Bron: Studiekeuze123

  In het kort

  Diploma: 
  BSc (Bachelor of Science)
  Voertaal: 
  Nederlands
  Studievorm: 
  Voltijd
  Studieduur: 
  3 jaar
  Start: 
  September
  Collegegeld: 
  Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

  Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

  Meer informatie over collegegeld
  Croho code: 
  56978
  Brochure: 
  Brochure aanvragen