tot

Promotie van N. Freato

Promotie: Viribus unitis - the molecular synergism between coagulation factors VIII and IX

Bloedstolling is een proces dat het bloedverlies na een beschadiging beperkt. Een belangrijke speler daarin is het eiwitcomplex van de geactiveerden stollingsfactoren IXa en VIIIa (FIXa-FVIIIa). Het belang van deze twee eiwitten is te zien in de bloedingsziekte hemofilie waarbij ongeremd bloedingen ontstaan doordat één van deze twee eiwitten ontbreekt of niet goed werkt.

Aan de hand van verschillende biochemische technieken brengt dit proefschrift inzicht in het FIXa-FVIIIa complex, voornamelijk in de opbouw van het complex en de wisselwerking tussen de twee eiwitten. Door bijvoorbeeld te kijken naar de afdruk die FIXa en FVIIIa op elkaar achterlaten zijn nieuwe nog niet eerder bestudeerde gebieden gevonden die belangrijk zijn voor de werking van het stollingscomplex. Een aantal delen van het FVIIIa eiwit kwamen daarbij naar voren die essentieel bleken voor FVIII circulatie, activatie en FIXa-FVIIIa complexvorming. En ook in FIXa zijn gebieden gevonden die belangrijk zijn voor een goede werking en die samen met FVIIIa voor een gezonde bloedstolling zorgen.

Deze studies geven een dieper begrip van het FIXa-FVIIIa complex en hoopt daarmee ontwikkeling van medicatie te bevorderen voor patiënten die aan hemofilie lijden.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (link)
Promovendus
N. Freato
Proefschrift
Viribus unitis - the molecular synergism between coagulation factors VIII and IX
Promotor(es)
prof. dr. K. Mertens
prof. dr. A.B. Meijer
Co-promotor(es)
dr. M. van den Biggelaar
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository