Promotie: The future of sustainable hydropower development in the Indus basin

tot

Hoewel de ontwikkeling van waterkracht in het Indusgebied in de eerste plaats gericht is op het bereiken van energiezekerheid volgens het Duurzame Ontwikkelingsdoel of SDG 7 (energie), heeft het ook implicaties voor SDG's 2 (voedsel), 6 (water), 9 (weerbaarheid van infrastructuur), 10 (sociale rechtvaardigheid), 13 (klimaatactie) en 15 (biodiversiteit). Gezien deze verbanden tussen waterkracht en de SDG's, onderzocht deze scriptie het potentieel voor duurzame ontwikkeling van waterkracht in het Indusgebied onder invloed van klimaat- en sociaaleconomische veranderingen. De onderzoeksmethoden in deze thesis verkennen de kwantificering van verschillende factoren die van invloed zijn op de duurzaamheid van waterkracht om hun opname in waterkrachtpolitiek en investeringsplannen te verbeteren.

Dit onderzoek toont aan dat de huidige focus op grootschalige ontwikkeling van waterkracht in het Indusgebied niet de meest efficiënte strategie is. In plaats daarvan kan een mix van grote en kleine waterkrachtcentrales, met verschillende configuraties, de technische, financiële en zelfs duurzame waterkracht in het bekken maximaliseren. Klimaatverandering kan de betaalbare waterkracht vergroten, vooral in het zuidoosten. Echter, het gecombineerde effect van toekomstige veranderingen in klimaat en bevolking kan leiden tot een ongelijke verdeling van beschikbare waterkracht per hoofd van de bevolking over het bekken, waarbij bestaande ruimtelijke ongelijkheden in energietoegang worden verergerd. Toch kan de duurzame waterkracht beschikbaar in de Boven-Indus aan de lokale vraag voldoen, maar het bereiken van universele energiezekerheid in de Boven- en Beneden-Indus zal de ontwikkeling van waterkracht in niet-duurzame gebieden vereisen die de natuur schaden, de gevaren vergroten of waterconflicten verergeren. Hoewel klimaatverandering cruciaal is bij de planning van waterkrachtcentrales, hebben lokale beleidsmaatregelen en voorkeuren met betrekking tot het type waterkrachtcentrales en duurzaamheidsmaatregelen een grotere invloed op de beschikbaarheid van waterkrachtcentrales.

Door de theoretische, technische, financiële en duurzame waterkrachtpotentie in het Indusgebied te kwantificeren, biedt deze thesis een uitgebreide beoordeling die essentieel is voor een duurzame en rechtvaardige balans tussen de SDG's en de ontwikkeling van waterkracht in een wereld met beperkte hulpbronnen.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Utrecht University Hall, Domplein 29, and online via this link
Promovendus
S. Dhaubanjar
Proefschrift
The future of sustainable hydropower development in the Indus basin
Promotor(es)
prof. dr. W.W. Immerzeel
Co-promotor(es)
dr. A. Lutz
dr. A.B.S. Shrestha