Promotie Petar Odak: Affectieve overblijfselen van het socialistische verleden van twintigste-eeuws Europa

tot
Immersive Art Show: Work in Progress (Immersive Art Factory). Bron: Wikimedia/Kunstkraftwerk Leipzig
Immersive Art Show: Work in Progress (Immersive Art Factory). Bron: Wikimedia/Kunstkraftwerk Leipzig

Op 3 mei verdedigt Petar Odak zijn proefschrift ‘Feeling Socialism Again: Affective Ambivalences of Socialist Legacies in the Context of the Experience Economy’.

Socialistisch verleden van Europa van de twintigste eeuw

In zijn proefschrift onderzoekt Odak de affectieve, spookachtige aanwezigheid van het socialistische verleden van het Europa van de twintigste eeuw. Hij analyseert deze aanwezigheid binnen het brede veld van de beleveniseconomie en bestudeert hierbij immersieve musea, historische re-ensceneringen en architecturale overblijfselen.

Ambivalentie

Odak neemt de aspecten van een aantal case studies onder de loep. Hij vergelijkt deze met bepaalde psychologische mechanismen en politieke praktijken van emoties als nostalgie, hoop en angst. Door deze analyse detecteert en traceert hij ambivalentie als de fundamentele affectieve houding ten opzichte van een relatief recent socialistisch verleden.

Affectief kapitalisme

Odak beweert dat de affectieve curatoriale en uitvoerende praktijken die hij onderzoekt, deel uitmaken van de bredere context van affectief kapitalisme. Ze verhandelen echter niet alleen het verleden om van diens marktwaarde te profiteren, maar zijn ook diep geïnvesteerd in het politieke heden, waarbij ze vertrouwen op de affectieve en consumentgerichte trends van de beleveniseconomie om mogelijke politieke toekomsten in te kaderen.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Hybride: online (klik hier) en in het Academiegebouw
Promovendus
P. Odak
Proefschrift
Feeling Socialism Again: Affective Ambivalences of Socialist Legacies in the Context of the Experience Economy
Promotor(es)
Prof. dr. R.L. Buikema
Co-promotor(es)
Dr. D. Olivieri
Dr. E. Timár