Promotie: Improvement of in vitro food allergy diagnostics by indentifying unique antibody traits

Promotie van Anna Ehlers

tot

Samenvatting

Om onnodige dieetbeperkingen van patiënten met verdenking op een voedselallergie te voorkomen, is nauwkeurige diagnostiek noodzakelijk. Het meten van antilichamen in het bloed, in het geval van allergie specifiek IgE (sIgE), is een veelgebruikte methode om te bepalen of het afweersysteem van een patiënt overgevoelig op een eiwit (allergeen) dat in een voedingsmiddel zit, reageert. Aangezien sIgE-metingen "vals-negatieve" (negatief testresultaat ondanks allergie) en "vals-positieve" (positief testresultaat ondanks tolerantie) testresultaten kunnen opleveren, is de belastende voedselprovocatie nog steeds de gouden standaard voor de diagnostiek naar voedselallergie. Om deze vals-negatieve en vals-positieve sIgE testresultaten te voorkomen, hebben we kenmerken van IgE-antilichamen van patiënten bestudeerd.

Vals-negatieve testresultaten kunnen worden verminderd door het identificeren van verantwoordelijke allergenen die nog niet beschikbaar zijn voor huidige sIgE-metingen. Met betrekking tot macadamianoot allergie werd een nieuw allergeen geïdentificeerd dat vooral herkend wordt door sIgE van patiënten met ernstige klachten. Dit ondersteunt het onderscheid tussen milde en ernstige macadamianoot allergie. 

Vals-positieve testresultaten kunnen worden verminderd door het identificeren van specifieke allergeen-bindingsplaatsen die alleen door sIgE van allergische patiënten herkend worden. SIgE-binding aan bindingsplaatsen van het kippenei-allergeen Gal d 1 was in staat om onderscheid te maken tussen kippenei-allergische en -tolerante volwassenen. Naast bindingskenmerken hebben antilichaamverschillen op DNA-niveau de potentie om in de toekomst onderscheid te maken tussen pinda-allergische en -tolerante patiënten, iets dat niet met het meten van sIgE bereikt kan worden.

Dit onderzoek naar unieke antilichaamkenmerken vormt de basis voor de ontwikkeling van verbeterde, minimaal invasieve voedselallergiediagnostiek. Dergelijke ontwikkelingen zullen in de toekomst leiden tot minder belasting van de patiënt, omdat er minder ingrijpende voedselprovocaties nodig zullen zijn.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw & online (link)
Promovendus
A.M. Ehlers
Proefschrift
Improvement of in vitro food allergy diagnostics by indentifying unique antibody traits
Promotor(es)
prof. dr. A.C. Knulst
dr. H.G. Otten