Filmreeks Science & Fiction: Drawing Lots

tot
Filmstill uit Drawing Lots: vier mensen rond een tafel

Op vier avonden in mei en juni 2024 vertonen Louis Hartlooper Complex en USBO vier bijzondere films die je aan het denken zetten, met een inleiding door wetenschappers: Europa uitgedaagd. We gaan van start op dinsdag 14 mei 2024 met:

Drawing Lots

(Zaza Khalvashi, Tamta Khalvashi, 2023, 84 min.)

Droogkomisch portret van een groep bewoners in een Georgisch stadje. De geheimen, roddels en conflicten uit hun uiteenlopende levens rondom een binnenplaats raken op een mysterieuze manier met elkaar verweven.

Op meesterlijke wijze biedt regisseur Khalvashi de kijker slechts een glimp van de geheimen en dromen van de flatbewoners: een melodramatische elektrische gitarist, tieners die aan onbeantwoorde liefde lijden, een klassieke violist in een midlifecrisis en een onlangs teruggekeerde misdadiger.

Deze vluchtige inkijkjes leiden tot intriges en spanningen als het dagelijks leven en de voyeuristische neigingen van de bewoners met elkaar in botsing komen. Duistere verledens en conflicten blijken echter ook overwonnen te kunnen worden door een eenheid te vormen, en de personages vinden een zekere verlossing door elkaar en de gemeenschap te steunen.

Drawing Lots heeft een droogkomische ondertoon zoals we die kennen van de films van Aki Kaurismäki’s, en de sfeervolle zwart-witbeelden doen soms denken aan Amarcord van Federico Fellini. Het was de laatste film van de Georgische schrijver, filmer en academicus Zaza Khalvashi, die ondertussen overleden is. De film werd afgerond door zijn dochter Tamta Khalvashi en editor Levan Kukashvili.

Trailer


Bekijk hier de trailer: https://iffr.com/nl/iffr/2023/films/drawing-lots

Inleiding


Femke van Esch, hoogleraar European Governance en leiderschap van de Europese Unie, verbonden aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Zij bestudeert de Europese reactie op crises en de legitimiteit van EU-leiderschap, en richt zich daarbij in het bijzonder op de rol van de overtuigingen van leiders, de nationale cultuur en de politiek-psychologische dimensie van legitimiteit.

Kaartjes en meer


Lees meer over deze film, de wetenschappers en de filmreeks op de website. Tickets kun je reserveren en kopen bij filmtheater Louis Hartlooper Complex:

Naar de website van Filmreeks Science & Fiction
Tickets kopen
Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht