Voorwoord Femke den Boer

Een breed publiek betrekken bij wetenschap betekent vooral: ontmoeting organiseren. En juist dat viel niet mee in de afgelopen twee coronajaren. Sommige programma’s met partners binnen en buiten de universiteit moesten we vooruitschuiven naar betere tijden. Maar we zagen ook hoe flexibel we konden zijn. Voor het Weekend van de Wetenschap werd een alternatief format bedacht, school-, publiekprogramma’s en workshops werden omgebouwd naar online en hybride varianten. Bij het Centrum voor Wetenschap en Cultuur (CWC) bleven we nieuwe uitdagingen, nieuwe vormen en vooral ook nieuw publiek opzoeken.

Portret Femke den Boer

Om nieuwe doelgroepen te bereiken en te betrekken, werken we samen met organisaties die hen al kennen. Voor de Utrechtse Wetenschapsagenda, een project in het kader van het lustrum van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht, waren de Utrechtse wijkbibliotheken onze partner. Samen met hen ontwikkelden we Even over Morgen, een programma waarin wetenschappers en bibliotheekbezoekers samen op zoek gingen naar vragen voor de wetenschap. Dat bracht niet alleen de bezoekers, maar ook de wetenschappers nieuwe inzichten.

De universiteit ziet steeds vaker kansen om via samenwerking mooie ontmoetingen te organiseren tussen wetenschap en maatschappij. Er zijn op steeds meer plekken in de universiteit zichtbare ambities op dit vlak, en wij werken steeds vaker samen om die te vertalen in haalbare plannen en geslaagde publieksactiviteiten. Klop dus vooral bij ons aan! En natuurlijk gaat deze uitnodiging ook naar mensen en organisaties buiten de universiteit die graag de dialoog zoeken met wetenschap. Laat je door de voorbeelden in dit magazine inspireren, ontwikkel je eigen ideeën en vind geschikte partners om ze te verwezenlijken. Het CWC houdt zich aanbevolen!

Femke den Boer
Directeur Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht

In Beeld

Dit artikel staat ook in de tweede editie van het magazine In Beeld, vol met inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers. 

Open het magazine