In Beeld #2

Inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers: dit magazine laat de connectie zien tussen publiek en wetenschap aan de Universiteit Utrecht. Laat je door de voorbeelden in dit magazine inspireren, ontwikkel je eigen ideeën en vind geschikte partners om ze te verwezenlijken. 

Open de online versie van het magazine

Voorwoord

Een breed publiek betrekken bij wetenschap betekent vooral: ontmoeting organiseren. En juist dat viel niet mee in de afgelopen twee coronajaren. Sommige programma’s met partners binnen en buiten de universiteit moesten we vooruitschuiven naar betere tijden. Maar we zagen ook hoe flexibel we konden zijn.

Lees het voorwoord van Femke den Boer, directeur Centrum voor Wetenschap en Cultuur

De universiteit ziet steeds vaker kansen om via samenwerking mooie ontmoetingen te organiseren tussen wetenschap en maatschappij.

Wetenschap met en voor de samenleving

Een droom kwam uit voor Erik van Sebille toen hij eind 2021 hoogleraar Oceanografie en Public Engagement werd. Hoe belangrijk is het om een hoogleraar Public Engagement te hebben en waar gaat hij zich dit jaar op richten? We vroegen Erik de (nieuwe) toga van het lijf.

Lees het interview met prof. dr. Erik van Sebille

Wetenschapscommunicatie gaat niet over het overbrengen van feiten, maar over het besef hoe wetenschap werkt.

Erik van Sebille in gesprek met een student
Prof. dr. Erik van Sebille

In de praktijk: tijd maken voor publieksactiviteiten

Tijd vinden naast onderzoeks- en onderwijstaken om publieksactiviteiten te verrichten kan een uitdaging zijn. We vroegen drie ervaringsdeskundigen om hun perspectief. "We kunnen zelf, als wetenschappers, veel oplossen en zijn daar ook creatief in. Maar je wil dat er op de universiteit niet alleen op het niveau van de individuele onderzoeker opgelost wordt, maar ook op een hoger niveau." 

Lees het interview met dr. Arthur Lutz, prof. dr. Elma Blom en dr. Stans de Haas

Het is vaak leuk, het houdt je scherp en er zitten mensen tussen die meer weten over bepaalde onderwerpen, dat helpt je verder in je eigen onderzoek.

Dubbelinterview: tegengestelde belangen en toch succesvol samenwerken

De Universiteit Utrecht doet onderzoek met proefdieren, dierenrechtenorganisatie Animal Rights is daar principieel tegen. Toch werken ze al jaren goed samen. Monique Janssens (Universiteit Utrecht) en Jen Hochmuth (Animal Rights) vertellen over de samenwerking waarin wederzijds vertrouwen de hoofdrol speelt.

Lees het interview met dr. Monique Janssens en dr. Jen Hochmuth

Onderzoekers zijn eerst huiverig om de samenwerking aan te gaan met dierenrechtenorganisaties

Portretfoto Monique Janssens
Dr. Monique Janssens over de samenwerking met Animal Rights

Open is ook kwetsbaar

“Hoe gaat het eigenlijk met je?”, vroeg mijn collega me op een vrijdagmiddag in de universiteitsbibliotheek. Twee weken daarvoor had ik in de Aula van het Aacademiegebouw bij Studium Generale een lezing gegeven over ‘leven in het nu?’ en eerder was ik te gast in het programma ‘De Nacht van NPO Radio1’. Ik doe onderzoek naar tijdservaring, zet een deel van mijn bevindingen om in composities en gebruik die muziek om het gesprek aan te gaan over psychisch lijden. Tijdens deze optredens testte ik voor het eerst op grote schaal een nieuw behandelritueel met het publiek. Grote successen, maar ik barstte in huilen uit op mijn werk.

Lees de column van Susanna Bloem

In een betrokken universiteit is huilen op het werk ook een vorm van wetenschappelijke integriteit.