In Beeld #2
Inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers: dit magazine laat de connectie zien tussen publiek en wetenschap aan de Universiteit Utrecht. Laat je door de voorbeelden in dit magazine inspireren, ontwikkel je eigen ideeën en vind geschikte partners om ze te verwezenlijken.
Voorwoord
Een breed publiek betrekken bij wetenschap betekent vooral: ontmoeting organiseren. En juist dat viel niet mee in de afgelopen twee coronajaren. Sommige programma’s met partners binnen en buiten de universiteit moesten we vooruitschuiven naar betere tijden. Maar we zagen ook hoe flexibel we konden zijn.
De universiteit ziet steeds vaker kansen om via samenwerking mooie ontmoetingen te organiseren tussen wetenschap en maatschappij.
Achter de schermen: Weekend van de Wetenschap
Het Weekend van de Wetenschap is een landelijk evenement waarbij kennisinstellingen een kijkje achter de schermen geven in de wereld van wetenschap en techniek. De Universiteit Utrecht doet hier elk jaar aan mee.
Column dr. Marij Swinkels
"Samen met een groep enthousiaste collega’s denk ik na over maatschappelijke betrokkenheid in onderzoek en onderwijs. Vorig jaar interviewden wij elkaar om te verkennen wat dat begrip betekent voor ons."
Wetenschap met en voor de samenleving
Een droom kwam uit voor Erik van Sebille toen hij eind 2021 hoogleraar Oceanografie en Public Engagement werd. Hoe belangrijk is het om een hoogleraar Public Engagement te hebben en waar gaat hij zich dit jaar op richten? We vroegen Erik de (nieuwe) toga van het lijf.
Wetenschapscommunicatie gaat niet over het overbrengen van feiten, maar over het besef hoe wetenschap werkt.
Perspectief op... duiven tellen voor de wetenschap
Leerlingen van het vmbo, havo en vwo kunnen met het digitale onderwijsprogramma ‘Relatie mens & dier in het vizier’ van het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) bijdragen aan echt wetenschappelijk onderzoek.
In beeld: Utrechtse Dag van de Filosofie
Ben je verantwoordelijk voor je eigen vooroordelen? En hoe ervaren we schoonheid? Op de Utrechtse Dag van de Filosofie onderzochten publiek en filosofen de wereld om ons heen.
Feiten en cijfers
Een verzameling feiten en cijfers bij verschillende publieksactiviteiten en initiatieven van de Universiteit Utrecht.
Route naar impactmeting
Een handige leidraad voor de stappen die je moet zetten om een goed meetplan op te stellen.
In de praktijk: tijd maken voor publieksactiviteiten
Tijd vinden naast onderzoeks- en onderwijstaken om publieksactiviteiten te verrichten kan een uitdaging zijn. We vroegen drie ervaringsdeskundigen om hun perspectief. "We kunnen zelf, als wetenschappers, veel oplossen en zijn daar ook creatief in. Maar je wil dat er op de universiteit niet alleen op het niveau van de individuele onderzoeker opgelost wordt, maar ook op een hoger niveau."
In de praktijk: je mond houden is geen optie
Marc Bonten gaat graag in gesprek over wetenschap. Tijdens de pandemie ging hij selectief om met de vele mediaverzoeken die hij ontving. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid als wetenschapper om duiding te geven serieus.
Perspectief op... samenwerken door onverwachte paden te bewandelen
Het Centre for Unusual Collaborations (CUCo) geeft ruimte voor jonge onderzoekers om interdisciplinair onderzoek te doen dat een positieve bijdrage kan leveren aan maatschappelijke vraagstukken.
Het is vaak leuk, het houdt je scherp en er zitten mensen tussen die meer weten over bepaalde onderwerpen, dat helpt je verder in je eigen onderzoek.
Perspectief op... Even over Morgen
Het Centrum voor Wetenschap en Cultuur organiseerde in oktober 2021 een laagdrempelig programma in zeven Utrechtse wijkbibliotheken met gelijkwaardige dialogen tussen bibliotheekbezoekers en onderzoekers.
In de praktijk: vechtclub en wetenschap: een goede match!
Vechtclub is een creatieve broedplaats die de samenwerking is aangegaan met de universiteit. Het programma Creativiteit Ontleed gaat in op de vragen wat creativiteit is, welke waarde het heeft en hoe het ingezet kan worden.
Achter de schermen: KlimaatHelpdesk
Betrouwbare informatie vinden is in deze tijd knap lastig. Daarom is twee jaar geleden de KlimaatHelpdesk opgericht, dé plek waar iedereen een wetenschappelijk onderbouwd antwoord kan krijgen op klimaatvragen.
Perspectief op... Debuut
Programmamaker Lieke Dekker maakt samen met mediamakers Tobias Mathijsen en Roshni Dokkum korte video’s waarin onderzoekers vertellen over hun eigen pad naar de wetenschap.
Dubbelinterview: tegengestelde belangen en toch succesvol samenwerken
De Universiteit Utrecht doet onderzoek met proefdieren, dierenrechtenorganisatie Animal Rights is daar principieel tegen. Toch werken ze al jaren goed samen. Monique Janssens (Universiteit Utrecht) en Jen Hochmuth (Animal Rights) vertellen over de samenwerking waarin wederzijds vertrouwen de hoofdrol speelt.
Onderzoekers zijn eerst huiverig om de samenwerking aan te gaan met dierenrechtenorganisaties
In beeld: Botanische Tuinen
Iedereen die geïnteresseerd is in planten en natuur is welkom in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. De Tuinen zijn ook een locatie voor onderwijs en onderzoek, zoals grootschalig biodiversiteitsonderzoek.
Perspectief op... de fossielenjacht van het UMU
Samen met prof. dr. Jelle Reumer bedachten Lore Smit en haar collega’s een audiotour die gezinnen meeneemt langs verschillende fossielen in de binnenstad van Utrecht.
Open is ook kwetsbaar
“Hoe gaat het eigenlijk met je?”, vroeg mijn collega me op een vrijdagmiddag in de universiteitsbibliotheek. Twee weken daarvoor had ik in de Aula van het Aacademiegebouw bij Studium Generale een lezing gegeven over ‘leven in het nu?’ en eerder was ik te gast in het programma ‘De Nacht van NPO Radio1’. Ik doe onderzoek naar tijdservaring, zet een deel van mijn bevindingen om in composities en gebruik die muziek om het gesprek aan te gaan over psychisch lijden. Tijdens deze optredens testte ik voor het eerst op grote schaal een nieuw behandelritueel met het publiek. Grote successen, maar ik barstte in huilen uit op mijn werk.
In een betrokken universiteit is huilen op het werk ook een vorm van wetenschappelijke integriteit.
In beeld: UUnited Muziekfestival
Het UUnited Muziekfestival op 24 maart 2022 was een explosie van creatieve energie. Utrechtse studentenkoren en -orkesten traden in TivoliVredenburg op met bekende artiesten als Brigitte Kaandorp en Trijntje Oosterhuis.
Perspectief op... Groene Challenge
In het najaar van 2021 organiseerde Studium Generale ‘de Groene Challenge’. Gedurende de maand november konden deelnemers elke dag online een deurtje openmaken. Achter elke deur: een duurzame uitdaging!