Samenwerken
Ben jij of is je organisatie op zoek naar vormen van (duurzame) samenwerking met een specifiek onderwijsprogramma of (onderzoek)team binnen de Faculteit Geesteswetenschappen, maar weet je niet waar je moet beginnen? We helpen je bij het vinden van de juiste connecties. Hieronder vind je enkele voorbeelden van samenwerkingsverbanden met individuele kunstenaars en makers, festivals en culturele organisaties.
Als je meer te weten wil komen over de mogelijkheden tot samenwerking, neem gerust contact op.
CHA werkt samen met het Nederlands Film Festival (NFF) aan het Digital Culture Fellowship Programme, dat - startend in 2023 - in totaal 9 fellows zal ontvangen gedurende een periode van drie jaar. Het fellowshipprogramma ontvouwt zich op het snijvlak van maatschappij en technologie binnen de disciplines wetenschap, beeldende kunst, film, gaming, design of andere vormen van beeldcultuur. Met het fellowship krijgen individuele of collectieve makers de kans om nieuwe wegen in te slaan en multidisciplinaire samenwerkingen op te zetten met makers en organisaties uit de visuele cultuur. Onderzoeksresultaten worden gedeeld in een jaarverslag, in een sessie tijdens het NFF Film Festival en in een eindpublicatie aan het einde van het fellowshipprogramma. CHA draagt bij met expertise en feedback met betrekking tot selectieprocessen, onderzoekstrajecten en disseminatie. Meer informatie hier.
SPRING Performing Arts Festival is een internationaal festival in Utrecht dat zich richt op hedendaagse ontwikkelingen op de cross-over van dans, theater, performance en kunst in de publieke ruimte. SPRING Academy is het festival platform voor artistieke uitwisseling. De Academy verbindt opkomende kunstenaars, dramaturgen, scenografen en onderzoekers met de kunstenaars van SPRING via workshops, masterclasses, gesprekken met makers, symposia en uitwisselingen. Studenten van diverse BA, MA en RMA programma’s volgen de Academy als onderdeel van hun curriculum. UU onderzoeksgroep Transmission in Motion is een partner van SPRING Academy. Samen hebben zij een grote hoeveelheid aan evenementen georganiseerd, zoals de Performing Robots Conference (2019), en een reeks Masterclasses met bekende onderzoekers zoals Peter Eckersall.
In augustus 2023 was CHA medeorganisator van de zomerschool Supervising Artistic and Practice-Based Research, een samenwerkingsverband tussen de kunstacademie in Kopenhagen, de universiteit in Aarhus en BAK, basis voor actuele kunst. Gedurende 5 dagen kwamen 32 begeleiders van proefschriften tussen kunst en wetenschap in Utrecht bijeen om te praten over de uitdagingen en dilemma’s die zij in hun werk tegenkomen. Hoe geven promovendi in de kunsten in woord en beeld vorm aan de maatschappelijke en milieu-uitdagingen waaraan ze met hun onderzoek willen bijdragen? Wat is de relatie tussen het geschreven woord en het gemaakte beeld? Hoe kan de beleidingsrelatie zo worden ingericht dat recht wordt gedaan aan de professionaliteit van de kunstenaar? Hoe krijgt het leerproces van de artistieke promovendus het best vorm? In augustus 2024 vindt de tweede editie van deze zomerschool plaats in Denemarken.
Residenties in Utrecht stuurt aan op sociale, interactieve en educatieve ontmoetingen tussen een internationale kunstenaar en de stad Utrecht. Die ontmoetingen krijgen vorm in langdurige werktrajecten waarbij de kunstenaar zich voor langere tijd aan Utrecht verbindt en samenwerkt in zorgvuldig geplande projecten met diverse organisaties uit de stad en hun achterban. Makers/denkers worden uitgenodigd door organisaties die deel uitmaken van het voortdurend groeiende netwerk van Residenties in Utrecht. Dat zijn culturele organisaties, onderwijsinstellingen en organisaties uit het sociale domein. CHA maakt onderdeel uit van de redactie van Residenties Utrecht en zet zich in voor het creëren van betekenisvolle connecties en samenwerkingen tussen de kunstenaars van Residenties en studenten en medewerkers van de universiteit. CHA heeft inmiddels met diverse kunstenaars van Residenties samengewerkt, zoals Amparo Gonzales en Nahuel Cano.
What You See Festival is an arts festival about gender and identity. Here you will see work by artists who are not or rarely seen in the Netherlands, uniquely curated programmes, unexpected pop-up performances, free exhibitions and more. Together with artists and audiences, What You See Festival creates a shared quest for a more inclusive society. Since 2021, the MA Contemporary Theatre, Dance and Dramaturgy and WYSF have collaborated in a special educational project. Students of the Dramaturgical Practices course immerse themselves in the festival and, based on their observations, pitch an idea for a performance or event to the festival programmer for the next edition of the festival. Students practice programming skills, while the festival gets valuable input from young adults who are also the target audience of their festival.