Scholieren

Studiekiezers

Ben je scholier en wil je misschien Natuur- en Sterrenkunde in Utrecht komen studeren? Ga dan naar de speciale pagina voor studiekiezers.

Activiteiten voor scholieren

Ben je specifiek op zoek naar extra activiteiten gericht op scholieren, kijk dan eens bij de algemene informatie voor scholieren van de universiteit Utrecht. Daarnaast heeft de faculteit Bètawetenschappen ook een aparte site over vwo activiteiten. Het departement Natuurkunde biedt diverse activiteiten aan voor scholieren.

Volg Natuur- & Sterrenkunde op Twitter

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van de activiteiten voor scholieren die vanuit het departement Natuurkunde aangeboden worden, volg dan de Twitter account UU_NaSt. Met informatie over profielwerkstukken, masterclasses en het natuurkundig onderzoek uit het binnen- en buitenland!

Meld je aan voor een masterclass!

Voor vakinhoudelijke verdieping en alvast een kijkje in de keuken van het wetenschappelijk onderzoek dat momenteel uitgevoerd wordt, zijn er elk jaar weer een aantal masterclasses die voor bovenbouw scholieren georganiseerd worden. Masterclasses bieden ook hulp voor studiekeuze of kun je gebruiken als inspiratie of verdieping voor het profielwerkstuk. Klik hier voor het aanbod aan masterclasses.

Ondersteuning van het profielwerkstuk

Heb je een duidelijk idee van het onderzoek dat je wilt uitvoeren voor jouw profielwerkstuk (pws), maar zou je graag advies van een wetenschapper willen krijgen of zelfs het experiment willen uitvoeren op het natuurkunde practicum. Dan kan dat! Kijk maar eens hier of plaats je oproep direct op het pws-forum en kom zo in contact met de wetenschap!

We proberen om in ieder geval binnen een paar dagen te reageren op jouw vraag/verzoek, dus houd het forum goed in de gaten. Ook kun je het pws-forum goed gebruiken om inspiratie op te doen door te kijken welke onderwerpen andere scholieren inmiddels onderzocht hebben. Of neem eens een kijkje nemen bij de experimenten van het Bovenbouwpracticum (BBP) en het Ioniserende Stralen Practicum  (ISP). We verwachten echter wel dat je eigen ideeën opwerpt voor het experiment en dat je dus niet een standaard BBP of ISP experiment opvoert voor je werkstuk!

Jezelf meten met de rest

Ben je juist op zoek naar ingewikkelde opgave waarbij je jouw vernuft en natuurkundig inzicht moet gebruiken? Dan is het goed om te weten dat er verschillende olympiades ondersteund worden vanuit het departement. Kijk maar eens op de websites van: