Evenementen

Overzicht van komende evenementen, georganiseerd door of gerelateerd aan SIM. Onder de Agenda vindt u een verslag van enkele (digitale) evenementen in het verleden.

Eerdere evenementen

Een greep uit de recente digitale evenementen, georganiseerd door het SIM, het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten van de Universiteit Utrecht.

Boekenpanel: “Emancipatory Human Rights and the University"

Studenten praten met elkaar

De Carla Atzema-Looman voorzitter in Mensenrechteneducatie Dr. Felisa Tibbitts werkte samen met Dr. André Keet, Leerstoel voor Kritische Studies in Hoger Onderwijs Transformatie aan de Nelson Mandela Universiteit (Zuid-Afrika) aan de co-editie van het boek "Emancipatory Human Rights and the University". Het boek verkent de theoretische en praktische vraag hoe universiteiten mensenrechten kunnen bevorderen, met perspectieven uit Afrika, Europa, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Zuidoost-Azië. Een virtueel panel werd gehouden in het kader van de viering van het 40-jarig bestaan van SIM/Utrecht University en vond ook plaats tijdens het 100-jarig bestaan van de Soroptimisten, die het voorzitterschap Mensenrechteneducatie van Dr. Tibbitts sponsoren. 

UnMASKing: Using Covid-19 to engage young people in human rights education

Lege winkelschappen tijdens coronacrisis

Prof dr. Felisa Tibbitts, van de leerstoel mensenrechteneducatie bij SIM, organiseerde op woensdag 11 november het webinar "UnMASKing: Covid-19 gebruiken om jongeren te betrekken bij mensenrechteneducatie". Tijdens dit evenement sprak Prof. Tibbitts over het belang van het koppelen van mensenrechten aan actuele kwesties en presenteerde ze haar nieuwste curriculum "UnMASKing: The Pandemic Curriculum".

Black Lives Matter @UU: Creating Change

black lives matter @UU creating change

'The role of higher education' vond plaats op 30 november 2020. De keynote speech werd verzorgd door Stephen Small, Professor of African Diaspora Studies aan de University of California, Berkeley. De speech werd gevolgd door een gesprek met Dr. Brianne McGonigle Leyh, universitair hoofddocent Rechten en met schrijver en kunstenaar Quinsy Gario.

Bekijk de opname

Peter Baehr Lecture 2020

Nani Jansen Reventlow, director of the Digital Freedom Fund, delivered the 2020 Peter Baehr Lecture on Friday 16 October. She spoke about ‘Ensuring human rights for all in the digital age’, drawing on her experience at the Fund and as a human rights litigator.

Webinar on podcasting in science

Podcasting in Science

Geïnteresseerd in het maken van een academische podcast? Katharine Fortin en Willem Janssen delen in deze video tips over technologie, opmaak en montage. Neem een kijkje!

Webinar: Feminization of human rights?

Vrouwen
Webinar: Feminization of human rights?

Zijn vrouwen 'oververtegenwoordigd' in mensenrechten? Zijn ze ‘ondervertegenwoordigd’ in bepaalde organisaties of in hogere functies? Welke vrouwen hebben toegang tot welke functies? Wordt gendergelijkheid verzekerd door de institutionele deelname van vrouwen? Dit zijn enkele van de vragen die werden besproken door Prof. Felisa Tibbits, Dr. Alexandra Timmer en Prof. Rosemarie Buikema in dit webinar georganiseerd door SIM en de Gender and Diversity Hub van de Universiteit Utrecht.

Dit webinar is opgenomen in Zoom. Klik op de knop en typ het wachtwoord 8A ^ $ 9xn ^ 

Recorded webinar 'Feminization of human rights?'

Demonstrations during the pandemic

Lorena Sosa and Antoine Buyse

Weegt het recht om te demonstreren zwaarder dan het recht op gezondheid? Hoogleraar mensenrechten en directeur van het SIM)Antoine Buyse en universitair docent Lorena Sosa reflecteren op de publieke protesten tijdens de pandemie vanuit het onderzoeksgebied Mensenrechten.

Voor kinderen: Stream the Professor

Stream the Professor with Antoine Buyse

Het jaarlijkse evenement "Meet the Professor" van de Universiteit Utrecht, waarbij hoogleraren lokale basisscholen bezoeken om over hun onderzoek te praten, ging digitaal tijdens de coronamaatregelen. Professor Antoine Buyse kwam via livestream in contact met zijn klas. (Let op: deze video is in het Nederlands.)