Onderzoek SIM
Bekijk hieronder onze belangrijkste lopende onderzoeksprojecten en een overzicht van voltooide projecten.
Onderzoeksrichtingen
De belangrijkste expertisegebieden van SIM zijn mensenrechtenbescherming tijdens en na conflicten, overgangsrechtspraak, gelijkheid en non-discriminatie, regionale mensenrechtenmechanismen en de wisselwerking tussen mensenrechten en internationaal en EU-recht. De specifieke expertise van onze onderzoekers staat vermeld op Onderzoekers bij SIM.
Het onderzoek van SIM wordt grotendeels gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Europese Commissie, maar SIM-onderzoekers voeren ook onderzoek uit in opdracht van overheidsinstellingen, maatschappelijke organisaties en anderen. Mail ons en/of de onderzoekers voor meer informatie.
Mensenrechtenonderzoek maakt aan onze universiteit deel uit van:
- De vijf onderzoeksprogramma's van Rechtsgeleerdheid
- Het strategische thema Institutions for Open Societies en haar platforms
- Het Centre for Global Challenges (UGlobe)
Lopend onderzoek
RE-WIRING
Het project Realising Girls' and Women's Inclusion, Representation and Empowerment (RE-WIRING) beoogt de structurele grondoorzaken van "gendergebonden" (genderblinde of genderneutrale) machtshiërarchieën in Europese landen en elders in kaart te brengen, en – via transformatief onderzoek – instellingen te "herbedraden" om bestaande genderongelijkheden te voorkomen en om te buigen. Gefinancierd door Horizon Europe.
De rol van vrouwen bij waterzekerheid in de zuidelijke Kaukasus
Dit eenjarige project is gericht op een beter begrip van factoren die de participatie van vrouwen in de dialoog over waterzekerheid, en het grensoverschrijdende beheer ervan, mogelijk maken of juist verhinderen. Het project brengt alle belanghebbenden samen in een workshop, en zal daarvandaan bouwen aan een netwerk van experts en vrouwengroepen, voor het bereiken van vrede en (water)veiligheid. Gefinancierd door NWO.
Dangerous Liaisons: civilian agency, armed groups and international law (2020-2023)
Dit project onderzoekt het concept van burgervertegenwoordiging in gebieden die onder controle staan van gewapende groepen. Vanuit een juridisch en interdisciplinair perspectief, analyseert het project de verschillende manieren waarop burgers leiderschapsposities innemen binnen hun gemeenschappen, omgaan met en zich aansluiten bij gewapende groepen .
Het onderzoek wordt gefinancierd door NWO.
Europees netwerk van juridische deskundigen in gendergelijkheid en non-discriminatie
Het netwerk adviseert de Europese Commissie over gendergelijkheid en non-discriminatie in de EU-lidstaten en de toetredingslanden.
Gender Injustice: Historical Development and Contemporary Challenges in European Human Rights Law
Onderzoek naar gender rechtvaardigheid in Europa.