Het onderscheid tussen beroepsleven en privéleven en de gevolgen voor het welzijn van werknemers en de samenwerking met collega's
De kwaliteit van de samenwerking met collega's (en dus teamprestaties) is niet alleen afhankelijk van taakgerelateerde factoren (hoe goed men is in hun werk), maar ook van relatiegerichte factoren (hoe goed men met collega's kan opschieten). Door hun persoonlijke leven te delen met collega's, bouwen werknemers vertrouwen in elkaar op, wat mogelijk kan leiden tot betere samenwerking en teamwork. Het draagt ook bij aan de “goodwill factor”: men is bereid net iets meer moeite te doen voor een vriendelijke collega dan voor iemand die nooit een praatje wil maken. Er zijn aanwijzingen dat leden van gemarginaliseerde groepen meer moeite hebben met het vinden van steun en vooral taakgerelateerd advies in organisaties.
Het doel van dit project is tweeledig. Ten eerste zullen we onderzoeken waarom werknemers uit minderheidsgroepen moeite kunnen hebben met het opbouwen en onderhouden van vertrouwensrelaties/wederzijdse steun met collega's (die sociale en adviserende ondersteuning bieden). Hiertoe zullen we het onderscheid tussen professioneel en privéleven tussen verschillende groepen werknemers (minderheids- versus meerderheidsgroepen) vergelijken en de implicaties ervan onderzoeken voor de relaties van werknemers met collega's en hoe dit hun gevoel van inclusie, werkgerelateerde stress, organisatiebetrokkenheid en verloopintenties beïnvloedt. Ten tweede willen we laten zien hoe de inspanningen van de organisatie kunnen worden geoptimaliseerd om het welzijn en de loopbaan van minderheidswerknemers en het eerlijke en synergetische klimaat van de organisaties te verbeteren. Hiertoe onderzoeken we de implicaties van het onderscheid beroeps-privé voor de effectiviteit van resourcegroepen van werknemers.
Financiering
Dit onderzoeksproject wordt gefinancierd door SCOOP.