Dissimilariteit en inclusie in organisaties

Illustratie van allerlei verschillende soorten mensen

Diversiteit en inclusiviteit: bijna elke organisatie heeft het erover. Het is ook een onderwerp van discussie in de politiek en het maatschappelijke debat. Vaak gaat het er al niet meer over of diversiteit en inclusiviteit gewenst is, het is de vraag wat wij eraan kunnen doen. Organisaties stellen diversity officers aan, hebben speciale evenementen en voeren diversiteitsbeleid. Maar wat werkt?

Ik doe onderzoek naar de sociaal-psychologische processen die een rol spelen bij diversiteit en inclusiviteit. Ik doe dit via meerdere onderzoekslijnen. Zo doe ik onderzoek naar het perspectief van de minderheid: hoe speelt het gevoel van 'anders' zijn dan de meerderheid een rol in gevoelens van inclusie? Op hoeveel en welke kenmerken voelen deze mensen zich anders? Hebben deze mensen het idee dat zij authentiek kunnen zijn? Geeft de groep hen het gevoel erbij te horen?

Verder onderzoek ik hoe organisaties hun diversiteitsbeleid communiceren en wat hierbij effectief is met behulp van openbare teksten van bedrijven en experimenteel onderzoek.

Ik krijg een deel van de data voor mijn onderzoek uit de Nederlandse InclusiviteitsMonitor, waar organisaties hun diversiteitsbeleid en inclusie onder werknemers kunnen monitoren.

Financiering

Dit project wordt gefinancierd door de Spinozapremie van Naomi Ellemers.

Onderzoeker

Supervisors