Montaigne Scripties
Onderzoek doen begint al in de studie. Om (Montaigne) onderzoekers in de dop ook te stimuleren en het onderzoek dat door studenten wordt gedaan naar Grondwaarden en Innovatie van de rechtsstaat alsook Rechtspleging in de rechtsstaat onder de aandacht te brengen is er ‘de Montaigne Scriptie’.
Wanneer kom je in aanmerking?
Ingesteld in 2019/2020 vormt deze pagina het platform voor studenten om hun veelbelovende scripties van publiciteit te voorzien. Studenten die in het kader van hun afstuderen een scriptie schrijven over een onderwerp dat nauw verwant is met het onderzoek van het Montaigne Centrum kunnen in aanmerking komen voor het predikaat ‘Montaigne Scriptie’.
Wat doet Montaigne met de scriptie?
Dit betekent dat de scriptie onderdeel wordt van het onderzoek dat het Montaigne Centrum uitoefent; de scriptie wordt gepubliceerd op de website van het Montaigne Centrum en een blog wordt aan het onderwerp gewijd.
Scriptie indienen als Montaigne Scriptie
Docenten die vinden dat een scriptie van een student dit predikaat mag verwerven kunnen de scriptie indienen bij het Montaigne Centrum via montaignecentrum@uu.nl
Recente Montaigne Scripties:
Remote Justice: een onderzoek naar participatie en betrokkenheid in digitale en hybride civiele procedures
Anne Janssen stelt in haar masterscriptie (2021) de vraag centraal op welke manier remote justice kan worden herkend in digitale en hybride civiele procedures bij de civiele jeugdrechter en welke lessen daar met het oog op de verdere digitalisering van de civiele rechtspraak uit kunnen worden getrokken.
De rechter en gedragingen ex post bij gevaarzetting
L.J. van der Grinten onderzoekt in haar masterscriptie (2021) of de mogelijkheid voor rechters om gedragingen ex post mee te wegen bij het aansprakelijkheidsoordeel in gevaarzettingssituaties moet worden gereguleerd, mede gelet op het Amerikaanse recht.
De Rechter als Mens: Een onderzoek naar de legitimiteit van de rechter in een hybride rechtslandschap van de 21e eeuw
Laura van den Berg onderzoekt in haar masterscriptie (2020) hoe de legitimiteit van de rechter kan worden gewaarborgd, wanneer de rechter wordt geconfronteerd met de vele onzekerheden van de 21e eeuw. Om hierop een antwoord te geven ging van den Berg te rade bij de postmoderne filosofie.
Sensoren, risicoscores en mensenrechten
Vera Prins onderzoek in haar masterscriptie (2020) het gebruik van gegevens, algoritmes en risicomodellen door de politie in een 'predictive policing'-project in Roermond. Op basis van mensenrechtelijke kaders formuleert zij vervolgens criteria waar dergelijke projecten aan moeten voldoen.
Over bemiddelen en beslissen: het pleit beslecht. De bemiddelende rol van de civiele rechter in een efficiënte, effectieve en rechtvaardige procedure
Jim van Mourik onderzocht in zijn masterscriptie (2019) wat de gevolgen zijn van bemiddeling door de civiele rechter voor efficiënte, effectieve en eerlijke rechtspraak en hoe moet worden omgegaan met de nadelen die gerechtelijke bemiddeling meebrengt.