Onderzoek

Het is de missie van het Montaigne Centrum om maatschappelijk relevant en multidimensionaal (uiteenlopende disciplines, rechtsgebieden en methodologieën bestrijkend) onderzoek te doen naar rechtsstaat en rechtspleging, met een focus op de nationale, Europese en internationale rechtsorde.

In het onderzoeksprogramma 2025-2030 staat de vraag centraal: Wat draagt bij aan betekenisvol recht doen in de rechtsstaat?

Betekenisvol recht doen in een rechtsstaat

De hoofdvraag bevat twee kernconcepten: ‘betekenisvol recht doen’ en ‘rechtsstaat’. Deze kernconcepten kunnen onafhankelijk en in samenhang met elkaar worden onderzocht. Binnen deze kernconcepten doen we onderzoek naar de vraag of en hoe binnen de kaders van de rechtsstaat betekenisvol recht gedaan kan worden – het gaat dan niet enkel om het feitelijke “doen”, maar ook om het resultaat. Ook onderzoeken we de verschillende manieren waarop de rechtsstaat kan worden begrepen en de rol van het (internationale) (mensenrechten)recht en actoren bij het bestendig en veerkrachtig maken ervan. Aandacht gaat ook uit naar innovaties binnen de rechtsstaat ten behoeve van de individu of de samenleving als geheel. We bestuderen het recht en staan stil bij de rol van de verschillende (statelijke en niet-statelijke) actoren daarin.

We belichten de kernconcepten ‘betekenisvol recht doen’ en ‘rechtsstaat’ vanuit vijf verschillende perspectieven, waaraan vanuit verschillende rechtsgebieden of disciplines kan worden bijgedragen, met andere accenten (zie onderstaande figuur, links). Zo is het bredere perspectief van Conflictoplossing en -voorkoming essentieel om de meer beperkte werking van (traditionele) juridische geschiloplossing via rechtspleging aan te vullen (zie onderstaande figuur, rechts). Meer uitleg over deze figuren leest u in de uitklapparagraaf direct daaronder.

Links: Vijf perspectieven op 'betekenisvol recht doen'. Rechts: het perspectief van Conflictoplossing

Deelvragen

In het onderzoeksprogramma 2025-2030 staan de volgende deelvragen centraal:


  • Welke nadere duiding of interpretatie kan worden gegeven aan betekenisvol recht doen?
  • Wat zijn belangrijke nationale, Europese en internationale rechtsstatelijke waarden en beginselen en wat zijn de betekenissen daarvan?
  • Welke nadere duiding of interpretatie kan worden gegeven aan de vijf (geformuleerde) perspectieven: democratisch, bestendig, weerbaar, mensgericht en inclusief, en wezenlijk conflictoplossend-/ voorkomend?
  • Wat zijn binnen een rechtsstaat belangrijke verplichtende en niet-verplichtende regels, zowel op nationaal als op Europees en internationaal niveau?
  • Welke (statelijke en niet-statelijke) actoren hebben welke rol of welke rol zouden deze moeten hebben, zowel formeel als informeel?
  • Welke belangen of behoeften van individuen en/of de samenleving als geheel zijn aanwezig en welke zijn in het licht van onze kernconcepten relevant?
  • Welke (rechtsstatelijke) ontwikkelingen of innovaties zijn zichtbaar en/of nodig?

Methoden

Het onderzoek van het Montaigne Centrum representeert een breed arsenaal aan onderzoeksmethoden. Naast traditioneel-juridische onderzoeksmethoden als literatuurstudie en analyse van wetgeving en jurisprudentie verrichten onze onderzoekers ook rechtstheoretisch, rechtssociologisch, rechtsfilosofisch en rechtsvergelijkend onderzoek, waarbij een ‘critical perspective’ niet wordt geschuwd. ELS is een belangrijk onderdeel van het Montaigne Centrum. De onderzoekers binnen het Montaigne Centrum benutten ook inzichten uit andere disciplines (zoals sociale wetenschappen, economie) en/of hebben ervaring met kwalitatieve of kwantitatieve empirische onderzoeksmethoden. Waar we in ons onderzoeksinstituut noodzakelijke kennis en/of onderzoeksvaardigheden missen, zoeken wij de samenwerking met collega’s van andere onderzoeksgroepen, departementen of faculteiten.

Desgewenst kunt u het volledige onderzoeksprogramma van het Montaigne Centrum per mail opvragen via montaignecentrum@uu.nl.