Montaignereeks
Diverse onderzoeken van het Montaigne Centrum verschijnen als uitgaven in de Montaignereeks. Boeken uit deze reeks zijn te bestellen op de website van uitgever Boom Juridisch. Zie hieronder de omschrijving van de verscheidene delen, en de links naar de webshop.
Het is algemeen bekend dat de rechtshandhaving niet uitsluitend een strafrechtelijke aangelegenheid is. Er is ook een belangrijke rol weggelegd voor de bestuursrechtelijke handhaving. Dit boek handelt over het gebied waar strafrecht en bestuursrecht elkaar ontmoeten in de rechtshandhaving, namelijk de bestuursstrafrechtspleging. Hierin wordt vanuit een juridisch en sociaalwetenschappelijk perspectief nagegaan hoe verschillende actoren in de bestuursstrafrechtsketen invulling geven aan hun taken en hoe deze zich hebben ontwikkeld, gelet op veranderende verwachtingen in de samenleving over het bestuursstrafrecht. Het gaat om onderzoek naar (ontwikkelingen in) het empirisch functioneren van het bestuursstrafrecht en de bestuursstrafrechtsketen, en naar effecten van bestuursstrafrechtelijke interventies.
Bestuursstrafrechtspleging bestaat uit vier verschillende delen. Het eerste deel is een introductie, waarin inzichtelijk wordt gemaakt wat precies wordt verstaan onder bestuursstrafrechtspleging en welke empirische onderzoeksmethoden voorkomen. Het tweede deel handelt over de actoren in de bestuursstrafrechtspleging, namelijk de burgemeester, het Openbaar Ministerie, de boetfunctionaris en de politie. In het derde deel wordt vanuit een juridisch perspectief een overzicht gegeven van het landschap van de bestuursstrafrechtspleging, terwijl in het vierde deel juridisch empirische perspectieven centraal staan.
De bijdragen in deze bundel zijn geschreven door strafrecht en bestuursrechtjuristen, maar ook door criminologen en bestuurskundigen. Dit boek kan worden gebruikt in het (academische) onderwijs, maar is ook geschikt voor degenen die werkzaam zijn in de praktijk van het bestuursstrafrecht.
Redactie: Benny van der Vorm.
Webshop: Bestuursstrafrechtspleging | Van der Vorm | 9789462128682 | Boom
Redactie: Janneke Gerards, Jurgen Goossens, Eva van Vugt
Webshop: Constitutionele verandering in Nederland? | Gerards, Goossens, Van Vugt | 9789462128262 | Boom
Het burgerlijk procesrecht gaat in zekere zin om het vinden van het juiste evenwicht tussen procedurele waarborgen aan de ene kant en doelmatigheid aan de andere kant. Deze rede gaat over rechtsregels die het mogelijk maken eenmaal gewezen rechterlijke uitspraken aan te vechten bij een hogere rechter. De kernboodschap is dat op dit punt het evenwicht zoek is. De bestaande regels over rechtsmiddelen maken ons rechtssysteem te duur, te traag en daardoor voor de meeste burgers en ondernemers onbruikbaar.
Auteur: R.R. Verkerk
Geerke van der Bruggen, Henk Pander Maat en Leonie van Lent
Boom Juridisch, Den Haag, 2022
Webshop
Beslissingen van strafrechters hebben grote gevolgen voor verdachten, slachtoffers en andere betrokkenen, maar kunnen ook grote maatschappelijke impact hebben. Daarom moet het strafvonnis openbaar zijn en moet de genomen beslissing worden gemotiveerd. Toch blijkt de tekst van het strafvonnis vaak moeilijk te begrijpen voor mensen die niet thuis zijn in het (straf)recht. Dat wordt al vele jaren als probleem beschouwd, ook binnen de Rechtspraak.
Inmiddels zijn er verschillende inspanningen geleverd om strafvonnissen begrijpelijker te maken voor burgers, maar die hebben tot nu toe nog niet echt tot verbetering geleid. De vraag is dan ook of het wel mogelijk is om strafvonnissen begrijpelijker te maken voor een groot publiek, en zo ja, hoe zo’n begrijpelijk strafvonnis er dan uit zou moeten zien.
Die vraag beantwoorden tekstwetenschappers Geerke van der Bruggen en Henk Pander Maat en rechtswetenschapper Leonie van Lent in dit boek. De auteurs voeren eerst een functionele analyse van het strafvonnis uit en komen zo tot een aantal eisen waaraan de tekst moet voldoen om functioneel te zijn voor alle beoogde lezers. Vervolgens laten zij met een case study zien dat de tekst van een standaardstrafvonnis niet alleen de leek, maar óók de jurist slecht bedient. Om de tekst functioneler te maken voor alle lezers stellen de auteurs diverse tekstingrepen voor, die zij tot slot illustreren met een herschrijving van het geanalyseerde strafvonnis.
Kees van den Bos, Lisa Ansems, Marie-Jeanne Schiffelers, Senna Kerssies en Joep Lindeman
Boom Juridisch, Den Haag 2021
Webshop
Bestaat er klassenjustitie in de Nederlandse strafrechtketen? En, zo ja, welke verklaringen bestaan daarvoor? In dit boek worden deze belangrijke kwesties onderzocht.
Het onderzoek dat wordt verslagen is een verkennend en kwalitatief onderzoek. Hierdoor is er geen hard bewijs te leveren voor klassenjustitie. Wel vonden de onderzoekers aanwijzingen voor verschillende vormen van (onbewuste) selectiviteit die in de Nederlandse strafrechtketen worden ervaren. De vraag is of het legitiem kan zijn om onderscheid te maken en, zo ja, wat daarvoor dan de criteria zijn. De onderzoekers roepen op hierover de discussie met elkaar aan te gaan.
Klassenjustitie wordt hierbij omschreven als illegitieme benadeling van mensen die niet tot de heersende klasse behoren en illegitieme bevoordeling van mensen die daar wel toe behoren. Geïnterviewde professionals uit de strafrechtketen gaven aan dat zij aanwijzingen zien voor verschillende vormen van het maken van onderscheid. Onbewuste vooroordelen en stereotypen kunnen hierbij een rol spelen, zeker wanneer er onduidelijkheid is wat te doen. Ook gemotiveerd onderscheid maken en systeemaspecten van het strafrecht kunnen een rol spelen.
Lees minder
S. Kulk, S. van Deursen, I.M. Boekema, V.E. Breemen, S.E. Heeger, S.Philipsen, Th. Snijders en A.H.H. Wouters
Algoritmen worden steeds vaker gebruikt bij het voorbereiden of het nemen van steeds belangrijkere beslissingen. Dit kan de efficiëntie bevorderen en kansen bieden voor het verwezenlijken van publieke waarden en het oplossen van maatschappelijke problemen. Tegelijkertijd zijn aan de inzet van algoritmen risico’s verbonden, juist ook voor diezelfde publieke waarden, zoals het recht op persoonsgegevensbescherming en op nondiscriminatie, en voor de rechtsbescherming van burgers.
- Montaignereeks deel 14
- Boom Juridisch: Den Haag 2020 (webshop)
E. Bauw, S. Voet, E.G.D. van Dongen, J. van Mourik en M.A. Simon Thomas
De vrederechter als een vorm van toegankelijke en laagdrempelige rechtspraak spreekt de laatste jaren sterk tot de verbeelding. Het onderwerp mag zich verheugen in politieke belangstelling en het past goed in de ‘maatschappelijk effectieve rechtspraak’ die hoog op de agenda van de Rechtspraak staat.
Frans van Dijk
In een complexe economie als de Nederlandse, waarin talloze transacties plaatsvinden, komen heel weinig conflicten terecht in het juridisch systeem en nog veel minder voor de rechter. Er is meestal geen tijd en aandacht om de vele problemen en conflicten in een juridische strijd ‘uit te vechten’. Tegelijk is de heersende opvatting dat recht en rechtspraak de markteconomie mogelijk maken en richting geven aan het gedrag van de actoren in de samenleving.
L. van Lent, M.M. Boone en K. van den Bos Artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering regelt het beklag tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie om een zaak niet te vervolgen. De beklagprocedure is de enige mogelijkheid voor slachtoffers om deze beslissing te laten (her)beoordelen en vervolging af te dwingen. De beklagprocedure is van groter belang geworden door de aandacht voor slachtoffers en de capaciteitstekorten bij politie en Openbaar Ministerie.
|
J.H. Gerards, R. Nehmelman en M. Vetzo
De opkomst van algoritme-gedreven technologieën als Big Data, Internet of Things en Kunstmatige Intelligentie levert een breed scala aan nieuwe grondrechtelijke uitdagingen op. Deze technologieën hebben bijvoorbeeld effect op de keuzes die we maken en daarmee op onze
persoonlijke autonomie, en ingebouwde vooroordelen in algoritmes kunnen leiden tot ongelijke behandeling.
- Montaignereeks deel 10 (pdf)
- Boom Juridisch: Den Haag 2018
E. Bauw, H. Koster en S.A. Kruisinga
De oprichting van een Netherlands Commercial Court (NCC) kan als een mijlpaal voor de Nederlandse rechtspraak worden beschouwd. De verwachtingen zijn hoog en de uitdaging is groot. De vele dimensies en aspecten die aan de oprichting van de NCC zijn verbonden, worden belicht vanuit het perspectief van het bedrijfsleven, de rechterlijke macht en de wetenschap.
- Montaignereeks deel 9 (pdf)
- Boom Juridisch: Den Haag 2018
E. Bauw, A. Brenninkmeijer, C.C. de Kluiver, M.A. Simon Thomas, W. van der Woude
Buitengerechtelijke of alternatieve geschiloplossing (Alternative Dispute Resolution, ADR) is sindsenkele decennia gestaag in opmars in Nederland. De minister van Justitie en Veiligheid draagt (politieke) verantwoordelijkheid voor de inrichting en het functioneren van de juridische infrastructuur in ons land.
- Montaignereeks deel 8 (pdf)
- Boom Juridisch: Den Haag 2018
R.J. Verschoof en W.M. van Rossum
Wat doen civiele rechters en kantonrechters op zittingen als het op schikken aankomt? Welke middelen zetten ze in? Gaan ze ook in op een eventueel onderliggend conflict? Hoe werkt dat in op partijen: wat heeft invloed op hun opstelling tegenover een schikking? En ervaren zij de zitting dan als procedureel rechtvaardig?.
- Montaignereeks deel 7 (pdf)
- Boom Juridisch: Den Haag 2018
E. Bauw
De bevoegdheden van de civiele rechter, in het bijzonder ten opzichte van de overheid, zijn sinds het begin van de vorige eeuw geleidelijk aan sterk toegenomen en hoe dit maakt aanvaringen metwetgever en bestuur onvermijdelijk; een proces dat sterk is beïnvloed door maatschappelijke en politieke ontwikkelingen.
- Montaignereeks deel 6 (pdf)
- Boom Juridisch: Den Haag 2017
K. van der Kraats De wetgever roemt de snelheid, toegankelijkheid, professionaliteit en attitude van de kantonrechter. Mede om die reden is de competentie van de kantonrechter in 2011 verruimd ten koste van de civiele rechter. De vraag is echter of de door de wetgever geroemde eigenschappen de kantonrechter daadwerkelijk onderscheiden van de civiele rechter.
|
Marc Simon Thomas, Petra van Kampen, Leonie van Lent, Marie-Jeanne Schiffelers, Philip Langbroek, Judith van Erp
Sinds 2011 wordt via de ZSM-werkwijze opgetreden tegen veelvoorkomende criminaliteit. Eerst in pilots, daarna landelijk als standaardwerkwijze. De aanleiding hiervoor was de maatschappelijke urgentie van het aanpakken van de (te) lange doorlooptijden bij de afhandeling van strafzaken. Verondersteld werd dat met een snelle(re) afhandeling doelmatiger en effectiever zou kunnenworden opgetreden.
- Montaignereeks deel 4 (pdf)
- Boom Juridisch: Den Haag 2016
Antoine Hol, Joep Verburg (red.)
In Innoverende Hoven – Agenda voor de appelrechtspraak 2020 is het materiaal bijeengebracht van het congres en de werkgroepen die in 2012 en 2013 zijn georganiseerd in het kader van het project Innoverende Hoven, door het Montaigne Centrum voor Rechtspleging en Conflictoplossing.
- Montaignereeks deel 3 (pdf)
- Boom Juridisch: Den Haag 2014
Philip M. Langbroek, Anoeska Buijze Milan Remac
A Comparative Study of Administrative Legal Protection in England and Wales, France, Germany and the Netherlands with a View to Developing Administrative Pre-Trial Procedures.
- Montaignereeks deel 2 (pdf)
- Eleven International Publishing 2012
A.M. Hol, I. Giesen, F.G.H. Kristen (red.)
Als cassatierechter vervult de Hoge Raad een essentiële functie inzake de rechtsbescherming, rechtsontwikkeling en rechtseenheid. De betekenis van de Hoge Raad in ons rechtsbestel, de toegenomen stroom van zaken en hiaten in het zaakaanbod nopen tot een herbezinning op de positie van de Hoge Raad en op de organisatie van de afdoening van zaken door de Raad.
- Montaignereeks deel 1 (pdf)
- Boom Juridisch: Den Haag 2011