Over ons

Het Montaigne Centrum is opgericht in 2013 en telt momenteel zo'n 70 onderzoekers, waaronder ruim 20 promovendi, die verbonden zijn aan de verschillende afdelingen van het Departement Rechtsgeleerdheid en actief zijn op het terrein van staatsrecht, bestuursrecht, internationaal recht, Europees recht, mensenrechten, strafrecht en privaatrecht. Ook heeft het Centrum een aantal onderzoekers die rechtstheoretisch en rechtssociologisch onderzoek doen. De samenstelling is dus divers, en dit resulteert in origineel en multidimensionaal onderzoek, vanuit het perspectief van uiteenlopende rechtsgebieden en rechtsdisciplines en gebruikmakend van diverse methodologieën (met een belangrijke plaats voor empirisch-juridische onderzoeksmethoden). 

Het meest onmiskenbare teken van wijsheid is levensvreugde.

Michel de Montaigne

De onderzoeksvragen waarover het Montaigne Centrum zich buigt, spelen binnen alle subdomeinen van het nationale, Europese en internationale recht, en het is vaak niet zinvol ze enkel monodisciplinair (vanuit een enkele rechtsdiscipline) te onderzoeken. Traditionele juridische onderzoeksmethoden, zoals literatuurstudie en analyse van wetgeving en jurisprudentie, zijn slechts ten dele geschikt om die onderzoeksvragen te beantwoorden. Daarom wordt ook rechtstheoretisch, rechtsfilosofisch en rechtsvergelijkend onderzoek verricht. Verder is Empirical Legal Studies (ELS) een belangrijk onderdeel van het Montaigne Centrum. En steeds meer onderzoekers hebben (ook) een achtergrond in andere wetenschappelijke disciplines, zoals sociale wetenschappen of economie, en kunnen overweg met kwalitatieve of kwantitatieve empirische onderzoeksmethoden.

Daarnaast zoekt het Montaigne Centrum actief samenwerking – met collega’s van andere onderzoeksgroepen binnen het departement Rechtsgeleerdheid, met andere departementen binnen de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, met andere faculteiten binnen de Universiteit Utrecht, én met andere universiteiten – om nog bestaande lacunes in kennis en/of onderzoeksvaardigheden aan te vullen en het multidisciplinaire en interdisciplinaire karakter van het eigen onderzoek nog verder te versterken. 

Op departementaal niveau wordt thematisch samengewerkt met de andere onderzoeksgroepen. Veel van onze onderzoekers zijn gelieerd aan het Utrecht ELS-Lab, waar zij hun expertise op het gebied van Empirical Legal Studies delen en vergroten.

Op universiteitsniveau zijn onderzoekers goed vertegenwoordigd in het universiteitsbrede, interdisciplinaire Strategische Thema Institutions for Open Societies (IOS), met name in de IOS-platformen Contesting GovernanceSecurity in Open Societies, Behaviour and Institutions, Longtermism and Institutional Change en Fair Transitions. Het thema ‘Democratie’ is een belangrijk speerpunt van IOS, waarbij Montaigne-onderzoekers goed aansluiten; zij doen er interdisciplinair onderzoek naar ‘De toekomst van democratieën’ en ‘De democratische rechtsstaat van onderen’. Verder is een aantal onderzoekers aangesloten bij twee universiteitsbrede, interdisciplinaire focusgebiedenGoverning the Digital Society en Migration and Societal Change.

Landelijk bestaat sterke samenwerking met de faculteiten Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit en de Universiteit Leiden rond het thema Conflictoplossende Instituties (COI) – één van de thema's binnen het landelijke Sectorplan Rechtsgeleerdheid dat in 2018 onder auspiciën van de SSH-raad tot stand kwam.