Wiskundige Valentijn Karemaker treedt toe tot De Jonge Akademie

Valentijn Karemaker

Valentijn Karemaker is toegetreden tot De Jonge Akademie, een zelfstandig KNAW-platform van jonge topwetenschappers met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid. Om voor het lidmaatschap in aanmerking te komen, moet een onderzoeker zich wetenschappelijk hebben onderscheiden. Daarnaast is een brede belangstelling voor wetenschap, voor de rol van wetenschap in de samenleving en voor wetenschapsbeleid van essentieel belang.

Naast Karemaker benoemde de KNAW negen andere wetenschappers tot nieuw lid. De tien onderzoekers worden officieel als lid van De Jonge Akademie geïnstalleerd op dinsdag 26 maart 2024.

Aritmetische meetkunde

Hoe kunnen we vergelijkingen oplossen met meetkundige technieken? Dat is de hoofdvraag in de aritmetische meetkunde, het onderzoeksgebied van Valentijn Karemaker. Ze gebruikt connecties tussen getaltheorie en meetkunde om vragen te beantwoorden zoals: hebben de vergelijkingen oplossingen? Zo ja, hoeveel? En hoe veranderen de antwoorden op deze vragen als de vergelijkingen een beetje veranderen? Momenteel onderzoekt Karemaker hoe vergelijkingen en hun oplossingen zich gedragen als we modulaire rekenkunde gebruiken, die bijvoorbeeld wordt toegepast in cryptografie.

De Jonge Akademie

De Jonge Akademie heeft vijftig leden, die elk voor vijf jaar benoemd worden. Ieder jaar worden tien nieuwe leden benoemd, die op dat moment minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd. De Jonge Akademie bestaat uit topwetenschappers uit alle wetenschappelijke disciplines die werkzaam zijn aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut. De onderzoekers richten zich binnen de Akademie op één of meer thema’s: interdisciplinariteit binnen de wetenschap, wetenschapsbeleid, wetenschap en maatschappij en internationalisering.