Winterse tips voor huisgenoten met een staart

De feestdagen: gezellig samenzijn, lekker eten en uiteraard een knallend uiteinde. Maar pas op en houd het voor iedereen gezellig – ook voor uw huisdieren!

Chocolade

De kerstboom is mooi opgetuigd en behalve lampjes en kerstballen hangen er ook chocolade kerstkransjes in. Die zijn vaak in een mum van tijd opgepeuzeld. Door honden trouwens ook, maar daar moet u mee oppassen! Chocolade is namelijk giftig voor honden en kan zelfs leiden tot de dood van uw viervoeter. De symptomen die honden kunnen vertonen na de inname van chocolade worden veroorzaakt door theobromine, de werkzame stof in cacao. Hoe puurder de chocolade, hoe meer cacao deze bevat en des te giftiger deze is voor een hond.

De eerste symptomen kunnen soms al binnen enkele uren na het eten worden gezien. De hond kan maagdarmproblemen vertonen, onrustig zijn en veel plassen. In ernstige gevallen kan dit worden gevolgd door waggelend lopen, hartproblemen en uiteindelijk de dood! Aangezien er geen echt ‘tegengif’ bestaat, kan een dierenarts niet anders doen dan symptoombestrijding, waaronder het laten braken van het dier. Het is dus zaak er snel bij te zijn!

Daar de concentraties van theobromine in de verschillende soorten chocolade en de verschillende merken onderling sterk kunnen verschillen, is het niet gemakkelijk te berekenen hoeveel chocolade er nodig is om klachten te veroorzaken. Echter, het eten van pure chocolade kan al gevaarlijk zijn bij een inname van rond de 20 gram en van cacaopoeder is 5 gram al voldoende voor het krijgen van ernstige klachten. Dus neem het zekere voor het onzekere en hang geen chocolade kerstkransjes in de boom als uw hond er ook bij kan!

Bron: www.vergiftigingen.info

Teflon

Vogels zijn erg gevoelig voor het inademen van giftige dampen. In veel huishoudelijke artikelen (zoals pannen met anti-aanbaklaag, gourmetstellen en strijkijzers) is de stof polytetrafluoroethlyeen (PTFE) – beter bekend als Teflon® – verwerkt. Bij oververhitting of aanbranden van deze stof komen giftige dampen vrij. Bij inademing hiervan kan een vogel ernstig ziek worden. Gaat u gourmetten? Verhuis vogel(s) dan naar een andere ruimte en haal deze pas weer terug als alle dampen zijn verdwenen. Lees meer over teflonvergiftiging

Vuurwerk

Elk jaar weer hebben veel dieren last van het afsteken van vuurwerk. Zowel de harde geluiden, de lichtflitsen als de kruitdampen kunnen angst oproepen bij onze huisdieren. Vaak is daar wel iets aan te doen, mits u tijdig voorzorgsmaatregelen neemt. U leest er alles over in onze folder over vuurwerkangst

Uitlaten

Maar buiten loeren nog meer winterse gevaren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de mand van uw huisdier op een tochtvrije plek staat. Eenvoudige zaken als het buiten laten van uw hond bij een winkel (hoe kort ook), of het de hele nacht buiten laten van uw kat kan leiden tot een negatief effect op de gezondheid.

Geef de poten van uw dier ook aandacht wanneer het koud is: controleer de poten op scheurtjes en kloven, maar ook op pekel of andere chemicaliën. Vooral antivries is  zeer giftig. Het komt nog regelmatig voor dat de dieren dit oplikken of van hun poten aflikken.

Probeer tijdens de donkere wintermaanden uw hond uit te laten voor de avond valt. Als dat niet mogelijk is, zorg ervoor goed zichtbaar te blijven door middel van fietslichtjes, reflecterende halsbanden of andere opvallende voorwerpen. Neem altijd een zaklamp mee zodat andere weggebruikers u goed kunnen zien.

Probeer te voorkomen om te gaan wandelen in gebieden waar vijvers of meren zijn (bevroren). Dieren zien vaak  het verschil niet tussen vaste grond en ijs en lopen zo het risico om door het ijs te zakken. 

Tijdens een koude winter kunnen uw huisdieren ziek worden door de koude. Om dat te voorkomen, adviseren dierenartsen bijvoorbeeld om korter te wandelen met uw hond en te overwegen om een (oude) hond of honden met een dunne vacht een jas aan te doen om hen warm te houden.

Houd oudere katten binnen als het weer verslechtert en zorg ervoor dat gezonde katten toegang hebben tot onderdak en een warme omgeving.

Doe uw hond of kat niet in bad gedurende de wintermaanden -  tenzij ze in iets smerigs hebben gerold!  Mocht er toch gewassen moeten worden, zorg er dan voor dat het met warm water gebeurt en dat de dieren grondig gedroogd worden om te voorkomen dat ze ziek worden.

Bron: BSAVA Registered Office.