Willem Janssen bij VNG Juridische Tweedaagse en bij Prorail

Op 21 november 2019 presenteerde mr. dr. Willem Janssen een deel van zijn onderzoek tijdens een workshop bij de juridische tweedaagse van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Zijn presentatie had de titel: ‘De effectieve organisatie van publieke taken versus het aanbestedingsrecht’ en werd bijgewoon door 30 juristen werkzaam bij 23 gemeenten

Het aanbestedingsrecht reguleert de publieke inkoop. Vaak wordt echter onderschat dat dit rechtsgebied ook de juridische ruimte beperkt die een gemeente heeft om taken te mandateren of te delegeren, en om zelf of in samenwerking met andere overheden publieke taken uit te voeren. Veelal is het in de praktijk dan niet duidelijk of er een aanbestedingsplicht geldt. In de workshop van Janssen werden handvatten geboden om verschillende vormen van publieke taak uitoefening vorm te geven binnen dit rechtsgebied.

Eind oktober besprak Willem Janssen het thema van niet-institutionele samenwerking ook al bij een bijeenkomst van Prorail: ‘Aanbesteden met andere aanbestedende diensten’. Aanwezigen waren onder andere medewerkers van Prorail, NS, Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Brabant en Tennet.