Wel of niet jaarlijks inenten?

Bit

Voordat er ontwormd wordt, laten veel paardeneigenaren tegenwoordig eerst mestonderzoek uitvoeren om te kijken of ontwormen nodig is. Bij inentingen is dat nog niet zo ingeburgerd, maar het kan wel. Met een titerbepaling. Holistisch dierenarts Tannetje Koning is enthousiast, professor dr. Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan staat kritisch tegenover titeren.

Met behulp van een titerbepaling, waarbij bloed wordt afgenomen, wordt gekeken hoeveel antistoffen er nog in het lichaam aanwezig zijn tegen een bepaalde ziekte. Oftewel: is het nodig om te vaccineren of niet? (...)

Paarden

In de paardenwereld is de titerbepaling zeker nog geen gemeengoed. Waarom dat zo is, vertelt professor dr. Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Er is ook een ‘maar’ aan, want titerbepalingen zijn niet voor elke ziekte mogelijk. “Titerbepalingen bij het paard zijn alleen mogelijk tegen influenza en tetanus en dan alleen in zeer gespecialiseerde laboratoria.” Is het jaarlijks inenten van paarden tegen influenza eigenlijk wel nodig? “Zowel influenza als tetanus komen nog voor. Tetanus is zelfs de laatste jaren weer voorgekomen.” Beide ziekten leiden volgens Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan tot ernstig zieke paarden. Zij is van mening dat het risicovol is om je paard niet in te enten. “Als je je paard niet intent, is de kans dat deze ziek wordt, veel groter.”

Het volledige artikel is verschenen in Bit nummer 242, januari 2017