Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS)

De afgelopen dagen is er in de paardenwereld in Nederland veel ophef over het Warmblood Fragile Foal Syndrome. Deze erfelijke aandoening wordt al meerdere jaren in de Verenigde Staten onderkend en er is ook een genetische test beschikbaar om de aandoening te bewijzen en dragers op te sporen.

Een veulen met WFFS kan aborteren, te vroeg worden geboren en/of geboren worden met afwijkingen. De belangrijkste afwijkingen bij het pasgeboren veulen zijn: huidafwijkingen (zoals te elastische huid die gemakkelijk scheurt, wonden die ‘zomaar’ ontstaan) en hyperextensie van gewrichten. Doorgaans zullen de dieren binnen 1-2 weken na de geboorte sterven of zij moeten worden geëuthanaseerd.

WFFS is, voor zover nu bekend, een autosomaal recessief genetisch defect dat op eenvoudige wijze vererft. Hengst en merrie moeten beide drager zijn van het afwijkende gen (N/WFFS). Dan zal 25% van de veulens de aandoening hebben (WFFS/WFFS), 50% drager zijn (N/WFFS) en 25% vrij zijn (N/N).

Voor paarden die in de sport worden gebruikt is dragerschap van WFFS geen probleem, bij fokdieren is het een risico voor hun veulens. Echter, door de beschikbare test is op eenvoudige wijze te bewijzen of uit te sluiten of een paard drager is van het WFFS.

Een Nederlandse dekhengst, die ook in de Verenigde Staten wordt gebruikt, werd genoemd als vader van een veulen met WFFS (www.horses.nl). De hengst is nu getest en blijkt inderdaad drager. De vader van deze hengst en diverse halfbroers zijn ook getest en allemaal negatief. Verder onderzoek is nu nodig om uit te vinden waar het probleem is begonnen. Het is op dit moment nog niet bekend of er meer WFFS dragers in de Nederlandse Warmbloed fokkerij voorkomen. Hoe en of verder onderzoek zal worden uitgevoerd is nog niet bekend. Bij de Universiteitskliniek voor Paarden zijn tot op dit moment nog geen veulens met WFFS gediagnosticeerd.

In het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van begin mei zal een artikel over WFFS verschijnen, daarin worden dierenartsen geïnformeerd en opgeroepen om over eventueel verdachte veulens te overleggen.

Tekst door: Prof.dr Marianne Sloet

Referenties: 

  • Monthoux C, de Brot S, Jackson M, Bleul U and Walter J. Skin malformations in a neonatal foal tested homozygous positive for Warmblood Fragile Foal Syndrome. BMC Veterinary Research, 2015; 11: 12. DOI 10.1186/s12917-015-0318-8
  • Sloet M, Grinwis G en Ducro B. Warmblood Fragile Foal Syndrome, Tijdschrift voor Diergeneeskunde 2018, mei, pagina 16-17.

Gepubliceerde artikelen: