Vogala-app met middeleeuws Nederlands is uitgebreid met 35 teksten

Hebban alla vogala
 

Letterkundige prof. dr. Frits van Oostrom (Universiteit Utrecht) ontwikkelde begin dit jaar de veelgeprezen app Vogala, die laat horen hoe het Nederlands in de middeleeuwen klonk. Vandaag is Vogala uitgebreid met 35 nieuwe teksten en liederen. Bekende als Beatrijs, maar ook over hoe je kunt winkelen in Brugge.

Medioneerlandici uit Nederland en Vlaanderen spraken zelf teksten in, en begeleidden nieuwe ‘gastoptredens’ van Louise Fresco (met enkele Middelnederlandse recepten), Paul Schnabel (met teksten over bestuur en beleid) en van zanger Rick de Leeuw (met een deel van Karel ende Elegast). Hun vertolking maakt van het middeleeuwse Nederlands weer levende taal. Ineens blijkt deze lang niet zo moeilijk te volgen als het op schrift kan lijken. En vergeet niet: vrijwel al deze teksten waren destijds als voordrachtstekst bedoeld; ze keren daarmee als het ware terug naar hun oorsprong.

65 fragmenten

De app bevat nu ruim 65 fragmenten, van ‘Hebban olla vogala nestas hagunnan’ via de Roman van Walewein, vier versies van het Onzevader, diverse liederen, onder meer van Hadewijch en uit de beweging van de Moderne Devotie naar het prachtige Oudfries en het Limburgs van Hendrik van Veldeke. De app laat de gebruiker tijdens de voordracht via een ‘karaoke’-presentatie meelezen met de oude tekst plus een parallelle vertaling in modern Nederlands.

15.000 keer gedownload

Vogala werd inmiddels ruim 15.000 maal gedownload uit de Appstore en Android Playstore, en kreeg al veel mooie gebruikersrecensies. De webversie is geschikt voor elke schermgrootte: van het schermpje van een smartphone tot aan het digibord in de klas.

Frits van Oostrom
Prof. dr. Frits van Oostrom

Frits van Oostrom is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is de autoriteit op het gebied van Middelnederlandse literatuur. Hij ontving vele prijzen en onderscheidingen, waaronder in 1996 de AKO Literatuurprijs voor Maerlants wereld. Zijn recentste boek Wereld in woorden is een literatuurgeschiedenis van de veertiende eeuw, en kwam op alle lijstjes voor als een van de beste boeken van 2013.