‘Verbindend leiderschap’ het meest passend voor lokale leiders

Verbindend leiderschap

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) schreef USBO Advies het rapport Verbindend leiderschap. In het onderzoeksrapport geven de auteurs beelden van hoe waardevol leiderschap in lokaal bestuur eruit kan zien. De beelden zijn een beschrijving van het leiderschap dat de auteurs aantroffen. Verbindend leiderschap is naar hun mening de vorm van leiderschap die het meest past bij de huidige tijd. Het rapport zal een bouwsteen zijn voor nieuw beleid van het ministerie.

 

Vier beelden van leiderschap

Verbindend leiderschap focust op hoe lokale leiders publieke waarde creëren voor hun gemeente. De auteurs laten daartoe vier beelden van lokaal leiderschap zien. Deze zijn tot stand gekomen door gesprekken met lokale leiders, zoals burgemeesters, gemeentesecretarissen en managers. Tijdens deze gesprekken werd over leiderschap gesproken aan de hand van concrete dossiers die lokale leiders de afgelopen jaren bezighielden, zoals bijvoorbeeld de decentralisaties in het sociaal domein, bezuinigingen vanwege de financiële crisis en de opkomst van participatieve democratie.

De vier beelden van leiderschap zijn:

  • Filosofisch leiderschap, primair gericht op het formuleren van een gezamenlijk antwoord op de vraag: wat is hier de bedoeling?
  • Politiek leiderschap, gericht op het verwerven van legitimiteit en steun voor een gekozen aanpak
  • Operationeel leiderschap, vooral gericht op het creëren en behouden van operationele capaciteit
  • Verbindend leiderschap, primair gericht op het verbinden en balanceren van de drie bovenstaande typen leiderschap

Verbindend leiderschap is naar de mening van de onderzoekers de vorm van leiderschap die het meest past bij de huidige tijd.

Het rapport Verbindend leiderschap. Een onderzoek naar waardevol leiderschap in het lokaal bestuur, in tijden van maatschappelijke verwachtingen, prestatiedruk en schaarste is geschreven door Erik-Jan van Dorp, Tom Overmans en Karin Geuijen, in samenspraak met experts Mirko Noordegraaf en Paul ’t Hart.

Downloaden rapport

Het volledige rapport is online beschikbaar via de Kennisbank Openbaar Bestuur.