Universiteit Utrecht en BAM overtreffen Social Return doelstellingen

“Het David de Wiedgebouw is het eerste project waarbij de Universiteit Utrecht structureel op Social Return heeft ingezet en we hebben nu al besloten dit bij toekomstige projecten te blijven doen,” vertelt Leo Schepers, projectmanager Vastgoed & Campus van de universiteit. “Als publieke instelling vind ik dat wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans moeten geven. Binnen de universiteit, maar ook bij partijen die voor ons werken.”

David de Wiedgebouw impressie
Impressie van het David de Wiedgebouw

Leo nam een realistisch percentage Social Return op in de aanbesteding: 2% van het werk moest door jongeren en 2% door zijinstromers worden gedaan. Senior projectleider Mark van der Horst van opdrachtnemer BAM Bouw en Techniek zorgde er samen met Leo, Jan Rous van het Stimuleringsfonds en Renzo Deurloo van GreenFox Social Return voor dat deze eis niet alleen behaald, maar zelfs met 10% overtroffen is.

De Universiteit Utrecht is een van de koplopers in haar segment als het gaat om het toepassen van Social Return in haar inkoopbeleid.

Renzo Deurloo
GreenFox Social Return

Waardevolle werkplekken voor duurzame banen

Het David de Wiedgebouw is de afgelopen twee jaar uitgebreid met een faciliteit voor elektronenmicroscopen, wat heel hoge eisen stelt aan het reduceren van trillingen. Een specialistische klus dus, die de Universiteit Utrecht uitbesteedde aan BAM Bouw en Techniek. In de opdracht is een Social Return verplichting opgenomen zoals eerder te lezen in de Campus Development app.

BAM Bouw en Techniek werkt hiervoor graag samen met GreenFox. Deze sociale onderneming leverde de kandidaten, verzorgde hun begeleiding en deed de Social Return administratie voor dit project: “De Universiteit Utrecht is een van de koplopers in haar segment als het gaat om het toepassen van Social Return in haar inkoopbeleid,” vertelt Renzo over de samenwerking met Leo.

Over de inzet van het bouwbedrijf zegt hij: “BAM Bouw en Techniek wil niet alleen voldoen aan Social Return verplichtingen, maar helpt echt mee de kans op duurzame banen voor onze mensen zo groot mogelijk te maken, door waardevolle werkplekken te bieden.”

Uiteindelijk zijn het de mensen voor wie je het doet.

Leo Schepers
Projectmanager Vastgoed & Campus

Kansen voor de toekomst 

“Het begint met goed contracteren en erachteraan zitten,” vult Leo aan, “maar uiteindelijk heeft het geresulteerd in een aantal vaste banen! Ik heb deze mensen op de bouwplaats van het David de Wiedgebouw zien rondlopen en gezien dat ze echt wel willen. ‘Een afstand tot de arbeidsmarkt’ komt vaak doordat mensen in een situatie zijn beland waar ze zelf ook niks aan kunnen doen.”

Renzo onderstreept: “Social Return is dan misschien een droge contracteis, maar mensen krijgen daardoor een kans die ze anders niet krijgen. Een keer per maand overlegden we over hun inzet en de cijfers, waardoor de doelstellingen steeds bij iedereen geborgd bleven.”

Leo ziet veel kansen voor de toekomst: “Er komen genoeg projecten aan waar we mensen kunnen inzetten. Hoe meer, hoe beter! Ik wil altijd een prestatie neerzetten, maar uiteindelijk zijn het de mensen voor wie je het doet.”

Interviewer en auteur: Lisa Koolhoven www.verhalenpodium.nl