U-Talent Talks | Een kijkje in de keuken van wetenschappers

De nieuwe videoserie U-Talent Talks

Opnames U-Talent Talks

U-Talent Talks is de nieuwe videoserie van U-Talent waarin wetenschappers vertellen over hun onderzoek, wat dit bijdraagt en wat ze motiveert. 

Normaal gesproken kunnen leerlingen een bezoek brengen aan de campus en daar met wetenschappers en onderzoek in aanraking komen. Door corona is dat helaas lastiger. Met de videoserie U-Talent Talks kunnen leerlingen op een laagdrempelige wijze toch een kijkje nemen in de keuken van een wetenschapper. Wat inspireert hen om onderzoek te doen, hoe ziet hun werkplek eruit en wat levert dit onderzoek op? 

U-Talent spreekt o.a. evolutionair ecoloog Edwin Pos over hoe biodiversiteit werkt en hoe we dit kunnen behouden, gedragswetenschapper Maartje de Graaf over het gedrag van mensen in relatie tot robots en Brigit van Brenk over waterzuivering via schimmels. Lees snel verder en bekijk de video’s:

Hoe werkt biodiversiteit en hoe kunnen we het behouden? Met Edwin Pos

Welke processen gaan er schuil achter biodiversiteit? 
In de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht vertelt evolutionair ecoloog Edwin Pos over zijn onderzoek naar het in kaart brengen van de processen achter biodiversiteit. Het leggen van dit fundament helpt onderzoekers zoals Edwin bovendien om klimaatveranderingen beter te voorspellen en om efficiënter naar deze veranderingen te handelen.

In de tweede helft van de video vertelt Edwin meer over hoe hij in dit werkveld terecht is gekomen, met wat voor uitdagingen hij te maken heeft en wat hem motiveert om dit onderzoek te doen.

Hoe gedragen mensen zich in relatie tot robots? Met Maartje de Graaf

Hoe gedragen mensen zich in relatie tot robots?
U-Talent spreekt gedragswetenschapper Maartje de Graaf over haar onderzoek aan Universiteit Utrecht naar mens-robot interacties. In haar robotlab vertelt Maartje meer over haar onderzoek waarin ze het gedrag van mensen beter probeert te begrijpen in relatie tot robots door te kijken naar de onderliggende psychologische en cognitieve processen van gedrag.

Ze vertelt over hoe ze in dit werkveld terecht is gekomen en wat haar werk en onderzoek nou zo leuk maakt en wat haar voldoening geeft. Benieuwd naar Maartjes onderzoek over hoe we als mens omgaan met steeds slimmer wordende robots in ons dagelijks leven? Bekijk dan de video!

Hoe helpen schimmels bij het zuiveren van water?

Hoe helpen schimmels bij het zuiveren van water?
In de eerste U-Talent Talks vertelt Brigit van Brenk over haar onderzoek naar schimmels. Bij schimmels denk je waarschijnlijk aan groen bepoederde sinaasappels of aan oude boterhammen die je uit je tas bent vergeten te halen. Je denkt bij schimmels waarschijnlijk niet aan water. Toch doet Brigit onderzoek naar hoe uitgerekend schimmels gebruikt kunnen worden om water schoon te maken.  

Vervuild water ontstaat bijvoorbeeld doordat vrouwen bij het plassen ook hormonen van de anticonceptiepil uitplassen en die zo in het water komen. Die hormonen kunnen ervoor zorgen dat mannelijke vissen zich niet meer kunnen voortplanten. 

Houd de website en socials in de gaten voor meer U-Talent Talks

Ben je ook benieuwd hoe schimmels kunnen helpen bij het schoonmaken van water? Houd hiervoor de U-Talent website en Instagram in de gaten, de komende tijd zullen er allerlei wetenschappers aan het woord komen over onder andere waterzuivering via schimmels, maar ook over de interactie tussen mens en robot en over ecologie en evolutie. 

Meer informatie
U-Talent