Stroomnetwerk van de toekomst bij de UU

Het Science Park van de Universiteit Utrecht is de eerste campus ter wereld waar bidirectioneel laden – het opladen en ontladen – van elektrische auto’s op grote schaal mogelijk is. Dit kan een van de meest belangrijke stroomnetwerken van de toekomst worden, waarbij auto’s niet alleen stroom gebruiken maar ook teruggeven aan het elektriciteitsnetwerk. Denk aan een woonwijk waar elektrische auto’s ’s avonds bijspringen als er een piek in het gebruik van energie is, onder andere door het gebruik van verlichting en verwarming. Zo staat het elektriteitsnetwerk minder onder druk en kan duurzame energie optimaal worden benut. 

Wilfried van Sark
Wilfried van Sark. Foto door: Maria Hutabarat

Het universiteitsterrein vormt één van de zes onderzoekslocaties die voor het project zijn opgezet. Op de campus staan 32 bidirectionele laadpunten van het Smart Solar Charging project, die worden gecombineerd met de achtduizend zonnepanelen die al op de campus aanwezig zijn. Medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen, voor werkgerelateerde reizen, elektrische auto’s gebruiken die aan de palen gekoppeld zijn. Tijdens het project wordt data verzameld die door onderzoekers van de Hogeschool Utrecht, de UU en partners wordt gebruikt. De campus is dus een levend lab. 

Smart Solar Charging
Opening laadpaal Smart Solar Charging. Foto: Maria Hutabarat

“Het doel is om te ontdekken, door wetenschappelijk onderzoek en het gebruik van de auto’s, hoeveel energie een auto precies verbruikt en hoeveel het weer terug kan geven”, zegt Wilfried van Sark, hoogleraar zonne-energie van de Universiteit Utrecht. In maart 2019 werd het laadsysteem, in bijzijn van Koning Willem-Alexander, al in gebruik genomen in de Utrechtse wijk Lombok. In de toekomst kan bidirectioneel laden volgens de projectleiders op grote schaal worden ingevoerd.